Predstava u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Prodani smijeh“ reditelja Darka Kovačovskog, u ponedjeljak, 24. septembra otvara 23. susrete pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu.

Bosansko narodno pozorište Zenica je u svojoj 68 godina dugoj historiji, na Festivalu lutkarstva u Bugojnu prvi put nastupio davne 1980. godine i od tada gotovo u kontinuitetu bilježi svoja učešća na Susretima pozorišta lutaka.

Predstava „Prodani smijeh“  nastala je prema motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa i priča je o dječaku Timu, koji pada u iskušenje da proba svoj osmijeh. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe kako bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve – dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.Scenografiju i kostimografiju ove predstave potpisuje Nađa Vasileva, a u predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla BNP-a Zenica: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

Mladi glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zlatan Školjić u maju ove godine je, upravo zahvaljujući kreaciji u ovoj predstavi, osvojio i nagradu Stručnog žirija za lutkarsku animaciju na 19. međunаrodnom festivаlu profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu “Lut fest”u Istočnom Sаrаjevu. Bila je to prva nagrada za animaciju za lutkarske predstave BNP Zenica nakon 1990. godine, kada je Tarik Filipović osvojio nagradu za animacije u predstavi “Reklamna princeza” u kojoj je igrao kao mladi polaznik Dramskog studija Narodnog pozorišta Zenica.

BNP Zenica je sa predstavom „Prodani smijeh“, nakon njene premijerne izvedbe početkom prošle sezone, ostvario značajanbroj festivalskih učešća i gostovanja u Subotici, Mostaru, Sarajevu, Kaknju. Nakon ovog značajnog festivalskog učešća u Bugojnu,“Prodani smijeh” će u zadnjoj sedmici septembra biti izvedeni u Teatru za djecu i mlade Skoplje, kao i na Maloj sceni Nacionalnog teatra Bitolj u Republici Makedoniji.

Prethodni članakVrištanje na nepravdu
Naredni članakVelika makedonska turneja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here