Regionalna mreža: Pronađite srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića

BELA CRKVA, 14.06.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, izražava duboku zabrinutost u vezi sa nestankom srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravlja hitno reagovanje srbijanskih institucija u potrazi za Cvetkovićem.

U noći 13. -14. juna, prijavljen je nestanak Stefana Cvetkovića u Vojvodini. Lokalna policija potvrdila je da je njegov automobil pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svjetlom. Mediji su izvjestili da je motor auta ostao upaljen, a svjedok potvrdio da je sat gospodina Cvetkovića pronađen zajedno sa puknutom narukvicom pored sata. Njegovi mobilni aparati su isključeni.

I ako je Cvetković poznat po pisanju o brojnim temama, njegova istraga u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, lokalnog srbijanskog političara na Kosovu, stavila ga je u središte pozornosti. Po povratku s Kosova u maju, kosovske vlasti su ga zadržale šest sati zbog kontakata koje je stekao tokom istraživanja. Cvetkoviću je i ranije prijećeno zbog njegovog rada, često od lokalnih javnih zvaničnika. Jednom mu je mobilni aparat slomljen, a u drugoj je prilici njegov automobil oštećen nakon što su ga lokalni dužnosnici označili kao ‘legitimnu metu’ i ‘stranog plaćenika’.

“Stefan Cvetković je prijavio niz prijetnji od različitih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji.” –  rekao je Slaviša Lekić, predsjendik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, “Njegov nestanak mora biti prioritet za lokalnu policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zahtijevamo angažiranje svih kapaciteta s nadom da će Cvetković biti pronađen neozlijeđen.”

Regionalna Platforma podržava NUNS u zahtjevima prema relevantnim autoritetima Republike Srbije da nastavi sa efikasnom istragom i iskoristi  sve mehanizme u cilju pronalaska Stefana Cvetkovića.

Također podsjeća da se srbijanski dužnosnici moraju suzdržati od označavanja novinara i legitimiranja nasilja nad njima.

U 2018. Srbija je zabilježila 13 incidenata protiv novinara, od čega su 2 fizička napada i 11 verbalnih prijetnji i zastrašivanja.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i pravo svih građana.

Skoplje– Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 14.06.2018

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Western Balkan’s Regional Platform for Advocating Media Freedom and Journalists’ Safety, Bela Crkva, 14/06/2018

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here