Fotografija: Elmedin M.

U Bosni i Hercegovini zasigurno postoje mladi ljudi koji rade i čine pozitivne stvari za našu zemlju, a ovoga puta donosimo primjer iz Zenice. Uposlenici Mašinskog fakulteta Kemal Arifović i Denis Spahić zajedno sa studentima, Harunom Hrustić i Arminom Bošnjak, izradili su prvi bosanskohercegovački 3D printer.

Šta je 3D printer i šta sve može ovaj uređaj ?
3D printer je uređaj uz pomoć kojeg se kompjuterski 3D model sa računara pretvara u stvarni/fizički predmet. Ovaj proces odvija se nekom od tehnologija aditivne proizvodnje „sloj po sloj“. Danas se printeri uspješno primjenjuju za izradu prototipova, manjih serija proizvoda, u razvojnim i proizvodnim preduzećima, ali i u edukacionim i medicinskim ustanovama.

Kako je došlo do ideje i koji je tim realizovao ovaj projekat ?
ZEN3D je tim koji se sastoji od četiri člana, dva zaposlenika Mašinskog fakulteta (Arifović Kemal, Denis Spahić) i dva studenta (Hrustić Harun, Bošnjak Armin). Unazad dvije godine ova četvorka radi na konstrukciji i izradi prvog bh. komercijalnog 3D printera, kojeg su zvanično predstavili početkom mjeseca na Univerzitetu Burch u sklopu IEEE Student and Young Professionas Congress.
ZEN3D odlikuje veliki volumen printa i dvije neovisno pokretne glave za printanje. Ovakvo konstruktivno rješenje omogućava izradu višebojnih modela ili upotrebu dva materijala različitih karakteristika.

Kada će ZEN3D printeri biti u prodaji i planovi za budćnost ?
Trenutno se vrše pregovori sa potencijalnim investitorima Youth Employment Project i Ambasada Švicarske u BiH. A prvi modeli ZEN3D printera u prodaji se očekuju na proljeće 2018. godine.

Za Radio „Active“ u emisiji ANTIDEPRESIV govorili su Denis Spahić i Harun Hrustić.

Budimo pozitivna promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here