Kažu da u pravoj ljubavi prepreke ne postoje i da razlika u godinama između partnera nije bitna. A šta ako je razlika u godinama prevelika i koja je to razlika prihvatljiva?
Prema istraživanjima, poželjno je da razlika ne bude veća od deset godina, dok druga pokazuju da je prihvatljiva razlika i od 16 godina.
Za druge, opet, optimalna razlika između partnera je između tri i pet godina. Dakle, stavovi su različiti i zavise od socijalnog i kulturnog miljea, kao i stavova starijih članova porodice.

Koliko stariji je prestar ili koliko mlađi je premlad? Mnogi slučajevi govore kako u pravoj ljubavi prepreke ne postoje, a godine su ipak samo broj. Pozitivan primjer iz Zenice, jedne naše sugrađanke u nastavku.

Ja lično smatram da razlika u godinama nije prepreka u ljubavi. Prepreke u ljubavi ne postoje, jer ne možete osobi koju volite reći: Izvini srodna dušo ti si starija od mene, ne možemo biti zajedno. A drugi razlog jeste to što je moj otac, moju mamu stariji 12 godina i brak, kao i svaki drugi brak. Dakle ljubav ne zna prepreke i riječ prepreka ne postoji u ljubavi.

Naravno uvijek postoje i oni koji kažu drugačije, pa će reći da su godine, odnosno razlika u godinama prepreka za ljubav.

Moje mišljenje je da ne može postojati ljubav, ukoliko je razlika u godinama ogromna. Zato što, jednostavno ako je muškaarac mnogo stariji od žene on osjeća superiornost i to da je bogat, u neku ruku smatra je „robom“. Ako se radi da je žena starija tu nema mnogo filozofije, ni jedan muškarac neće se zaljubiti u stariju ženu zato što ona njega voli, nego čisto iz interesa, kao što inače bude.

Kažu da ljubav ne zna za granice, ali ja smatram da prevelika razlika u godinama može predstavljati prepreku za ljubav. Za mene je 5 godina maksimalna razlika, a 10 ili 15 godina je ipak prevelika razlika.

Kada govorimo o vezama i braku, ako je ulog ljubav, a ne korist , velika razlika u godinama nije prepreka za uspješan brak. Kolika god da je razlika, ako partnere spajaju zajedničke naklonosti i simpatije, šanse za uspješan brak postoje. Međutim, društvo najčešće osuđuje ovakve veze i brakove, ali one mogu biti veoma kvalitetne, a također smo navikli da našoj zemlji osuđuju i negoduju i ono što je lijepo, i pozitivno.
Svako sebi bira partnera s kojim će se upustiti u vezu i provoditi vrijeme, i na kraju krajeva, vi znate zašto ste nekog zavoljeli.

    Ako pitaš ljude, da li je bitna razlika u godinama, razlika je bitna. Ako pitaš sebe sam, da li si premlad/prestar za tu osobu koju voliš, razlika u godinama nije bitna. Duše kad se vole ne gledaju starost tijela.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here