U utorak, 5. juna 2018. godine će se u Historijskom muzeju BiH upriličiti  otvorenje izložbi „People of Sarajevo“ i „The Balkan Route“ u 17 sati, nakon kojih će uslijediti koncert.

Fotografkinja Imrana Kapetanović donosi priče naših novih sugrađana, dok izložba Marka Đurice prikazuje svakodnevne probleme i situacije ljudi koji se kreću „balkanskom rutom“. U 18 sati počinje koncert podrške na kojem sviraju Dubioza Kolektiv i Helem Nejse.

Pored izložbe i koncerta tokom dana građanke i građani Bosne i Hercegovine će imati priliku da uruče novčane donacije organizaciji Pomozi.ba, koja od februara ove godine na različite načine podržava više od 1000 ljudi. Sve druge donacije mogu se direktno predati u prostorijama Pomozi.ba.

Dva dana nakon ovog susreta, 7. juna, u Sarajevu će se sastati lideri iz Balkana kako bi razgovarali o saradnji sa ciljem da “riješe problem pogranične sigurnosti” i namjerom daljeg zatvaranja granica u regiji, što je njihov odgovor na dolazak izbjeglica i migranata.

Obaveza je svih vlada u regiji, UN i drugih nadležnih organizacija, da osiguraju siguran i zakonski prolazak za svaku osobu koja je krenula na put bježeći iz svog doma zbog rata, nestabilnosti, ekoloških katastrofa, ekonomske opresije; da osiguraju da svaka osoba ima pristup azilu; i da za one koji se nađu na opasnoj ruti osiguraju adekvatnu, humanu i dostatnu pomoć.

Pozivamo naše sugrađane i sugrađanke da nam se pridruže i pokažu svoju solidarnost, poručuju  organizatori.

Ovdje su izbjeglice i migranti dobrodošli!

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here