Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija, u sklopu 13. sajma privrede Tešanj 2017. godine, održala je informativni tokom kojeg su predstavili projekt “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“.

Informativni dan je održan s ciljem informisanja javnosti o potencijalu komunalnog otpada kao zamjenskog goriva. Uz veliki interes gostiju Sajma za projekt, primijetan je bio interes i srednjoškolaca koji su tražili odgovore na pitanja: Od kojeg otpada može nastati RDF (Gorivo iz otpada)? Koje se vrste otpada ne mogu preraditi u RDF? Na ova, kao i mnoga druga pitanja gostiju Sajma, odgovarali su zaposlenici REZ-a. Osim projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, REZ Agencija je predstavila i druge projekte koje realizuje, a koji su u fazi implementacije ili će uskoro početi sa implementacijom.

Međunarodni sajam privrede Tešanj 2017. trajao je od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu, općina Tešanj, gdje će se predstaviti preko 200 izlagača iz pet država.

Ceremoniji otvorenja Sajma prisustvovali su predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann, dugogodišnja parlamentarka u Evropskom parlamentu i predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnici Privredne komore FBiH, te mnogi drugi značajni gosti.  Projekt “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, realizuju Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj sa partnerima Regionalnom razvojnom agencijom za regiju Centralna BiH – REZ agencijom, te Mašinskim fakultetom Univerziteta u Zenici.

 

Prethodni članakPOINT 6.0 Conference Sarajevo
Naredni članakOsam miliona dinara za projekat “Meso” – jedan od najboljih projekata na konkursu Filmskog centra Srbije
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here