Grad Zenica je u partnerstvu sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica raspisao međunarodni, jednostepeni arhitektonsko – urbanistički konkurs za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice, sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici.

Nakon provedene konkursne procedure analizu i ocjenu ponuđenih idejnih rješenja izvršio je ocjenivački sud u sastavu: Zvjezdan Turkić, dipl. ing. arh., predsjednik; Maroje Mrduljaš d.i.a., član; Mladen Burazor d.i.a., Sarajevo, član; Idis Turato d.i.a, član; Dean Lah d.i.a.,član.

Prvo mjesto i nagradu od 20.000 KM dobilo je rješnje ponuđeno od strane Katarine Vidimce (autorica), Silvije Shaleve (koautorica), Mirjane Lozanovske (koautorica) i Erika Jurisevica (koautor), Makedonija i Slovenija.

Drugoplasirano idejno rješenje je rješenje Adnana Pašića iz Sarajeva. Nagrada za drugoplasirani rad iznosi 10.000 KM.

Treće mjesto i nagrada od 6.000 KM pripalo je Multiplan Arhitekti iz Ljubljane.

Osnovni cilj i svrha kokursa bio je odabir najkvalitetnijeg idejnog rješenja nove zgrade Gradske uprave, zajedno sa pripadajućim javnim i polu-javnim funkcijama kulture i usluga, podzemnom javnom garažom i idejnim rješenjem Glavnog gradskog trga, na lokaciji koja predstavlja kulturno administrativno središte Zenice.

Foto: Direktno.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here