Zbog velikog interesovanja publike „S ljubavlju, Vincent: Misterija Van Goga“ biće prikazivan svakog dana od 12. do 17. januara od 17h u dvorani Kulturnog centra Beograd. Cijena ulaznice je 250 dinara.

“S ljubavlju, Vincent: Misterija Van Gogha” je priča o životu čuvenog Vinsenta van Gogha (1853 – 1890). Ovo je prvi dugometražni animirani film za koji su frejmovi ručno slikani uljanim bojama na platnu, i to u tehnici van Gogha.

Film se u vizualnom smislu bazira isključivo na radovima ovog umjetnika, a junaci filma su likovi sa van Gogovih slika. Da bi se portreti, pejzaži i drugi ambijenti van Gogovih slika oživjeli, angažovano je više od 125 vrhunskih slikara, među kojima i naši umjetnici Biserka Petrović i Vladimir Vinkić. Radnja prati događaje o kojima je van Gog pisao u više od 800 pisama, a oslanja se i na jednu od novijih hipoteza historičara umetnosti da slavni umjetnik život nije okončao samoubistvom kako se do skora smatralo.

Režija: Dorota Kobiela (Little Postman, Chopin Drawings) & Hugh Welchman (Peter & the Wolf)

Film govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. vijeka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom Van Gogha. Ovaj revolucionarni tehnički i umjetnički posao je trajao šest godina. Proces stvaranja filma trajao je šest godina. U timu slikara učestvovalo je 125 vrhunskih umjetnika iz cijelog svijeta, koji su živjeli i radili u Gdanjsku, Vroclavu i Atini. Ukupno je naslikano 65.000 frejmova od kojih je sačinjen film u tehnici ulje na platnu. Ovaj projekat predstavlja historijski poduhvat koji je spojio umjetnost slikarstva i filma, zbog čega ne čudi što osvaja srca publike i žirija širom svijeta.

Život i kontroverzna smrt Vincenta van Gogha ispričana preko njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Vincentu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film prikazuje 12 Van Gogovoih najpoznatijih slika. Radnja, koja je preuzeta iz 800 pisama koje je slikar sam napisao, vodi nas do značajnih ljudi i događaja u vremenu prije njegove neočekivane smrti. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao.

Animirajući likove, enterijere i eksterijere koji postoje na slikama Vincenta van Gogha i pretvarajući ih u biografsku animaciju i filmski triler, rediteljski par Dorota Kobiela i Hugh Welchman razvijaju priču koja rasvetljava nejasne okolnosti smrti slikara (za koju neka novija istraživanja tvrde da nije bila samoubistvo kako se do skoro vjerovalo). Uloge u filmu su povjerene glumcima: Douglas Booth, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk. Kompozitor je Clint Mansel.

Film je imao svjetsku premijeru na francuskom festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije publike, na kome je i osvojio nagradu publike. Film je do sada osvojio 13 nagrada publike uključujući Anesi, Filmski festival u Šangaju, Sao Paolu, Vankuveru itd. U Berlinu je osvojio nagradu za najbolji europski animirani dugometražni film na 30. Europskim filmskim nagradama, a zatim je nominovan za Zlatni globus (Golden Globe) za najbolji dugometražni animirani film od strane Hollywood Foreign Press, dok mu je savez filmskih kritičarki dodijelilo 11. godišnju EDA (Annual Excellent Dynamic Activism) nagradu. Pored toga među nagradama su i nagrada za najbolji animirani dugometražni film na festivalu u Šangaju i Palm Springsu, gde je nominovan za izvanredno dostignuće za scenario u animiranim dugometražnim produkcijama.
Vladimir Vinkić (1978, Pančevo) – Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završio je na Accademia delle Belle Arti u Firenci. Svoja djela izlagao je mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, između ostalog i u Domu omladine Beograda 2005. Od 2009. član je ULUS-a
Biserka Petrović – Magistrirala je umetničku grafiku na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Accademia di Belle Arti u Firenci. Predavala je slikarstvo na međunarodnim umjetničkim školama u Firenci i učestvovala u više od 30 grupnih i 6 samostalnih programa u Italiji, Srbiji, Danskoj, Americi, Rumuniji i Bugarskoj. Biserka Petrović osvojila je brojne nagrade i priznanja za slikarstvo i grafiku u Srbiji, Americi i Italiji. Njene slike istražuju načine na koje opažamo stvari oko nas i različite tačke gledišta u duhu geštalt-psihologiji i kvantne fizike, povezujući tradicionalno s novim praksama koje ostavljaju prostor posmatračima da komuniciraju s umetničkim delima i da ih tumače.

FB event

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here