Samopouzdanje je doživljaj da vladamo nekom vještinom ili uvjerenje da možemo ostvariti neki cilj. Vjerojatno je to i mišljenje, koliko i osjećaj u nama, koji nam kazuje da nešto možemo ili ne možemo.

Vrlo je važno shvatiti da pravo samopouzdanje ne ovisi o tome što smo postigli i što smo osvojili, jer takvo samopouzdanje ne donosi stvarno unutrašnje postignuće. Bilo šta da radimo, uvijek želimo imati sve više i više. Pravo samopouzdanje znači pronaći ispunjenje i zadovoljstvo s onim što predstavljamo u ovom svijetu. Neki budalasti ljudi misle da je takvo razmišljanje, takvo samopouzdanje, takva vrsta unutarnjeg mira zapravo prepreka u postizanju velikih stvari.

Međutim, istina je upravo suprotna tome. Što su čišći naši motivi, što je veća naša odvažnost i vjera postizanje stvari koja su iznad naše mašte. Kad imamo takvo unutarnje samopouzdanje, sve čemu težimo postaje lako. Može biti teško mentalno, i može biti teško psihički, ali kad imamo volju, samopouzdanje i vjeru, to stvari čini lakšim.

Vjera nadomješta promišljene analize, dok samopouzdanje proizlazi iz njih. Vjera nema stvarne osnove, za razliku od samopouzdanja, koje ima podlogu u stvarnosti – neko ima samopouzdanje jer iz iskustva zna da nešto može, zna, jest ili ima. Čovjek koji vjeruje (a ne zna) da nešto može, vjeruje to ne zato što iz iskustva zna koliko može već zato što poznaje mogućnosti općenito ili apstraktno.

Vjera je apstraktnija od samopouzdanja. Vjera nije vjera ako znamo da nešto možemo – onda je to znanje a ne vjera. Samopouzdanje se temelji na znanju, a vjera na osjećaju (ne emociji) – to je druga glavna razlika. Vjera je kad, unatoč znanju i iskustvima, vjerujemo u ono što se protivi stvarnosti jer (intuitivno) osjećamo da je to ispravno.

Prema tome, samopouzdanje ovisi o razini znanja i umijeća koje čovjek ima, dok je vjera neovisna o tim i općenito vanjskim faktorima. Vjera u sebe neograničena je i pruža više mogućnosti, dok je samopouzdanje u tom smislu ograničeno na ono što je osoba iskusila, na ono što zna i za što joj razum govori da je moguće. Vjeru ili imaš ili nemaš, dok je samopouzdanje predmet gradacije, možemo ga imati u manjoj ili većoj mjeri, ovisno o okolnostima.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here