Desetog  januara 2016. godine preminuo je svjetski poznati muzički umjetnik David Bowie, a krajem mjeseca maja – glavni grad Bosne i Hercegovine odat će počast ikoni tako što će otkriti mural njemu u čast, i to najveći na kugli zemaljskoj.

Ideju i želju za odlaskom na koncert Davida Bowieja, zamijenila je želja da mu se posjeti grob. No kako je Bowie kremiran, a njegov pepeo rasut na Baliju – Vedad Trbonja odlučio je sakupiti grupu istomišljenika, i napraviti mjesto susreta svih fanova britanskog umjetnika u Sarajevu, koje će igrom slučaja biti najveći mural pjevača na svijetu.

U proces razrade i realizacije ideje vrlo brzo se uključio Enis Čišić, Marvelov crtač stripova sa adresom u Sarajevu, Zoran Herceg – grafički dizajner i realizator izrade murala, Aleksandar Brezar, novinar sa adresom u SAD-u i potpisnik redova, Adnan Čomor, uz Borisa Brkana, Borisa Stapića, Mensura Demira i nekolicinu kreativnih ljudi iz Sarajeva, ideju o izradi murala Davida Bowieja priveli su skoro kraju, a datum svečanog otkrivanja spomenika Davidu Bowieju biće poznat uskoro. 

Zbog veličine samog projekta, za koji su bile potrebne brojne dozvole, finansijska sredstva, i brojne prepreke koje su usporavale sam proces izrade, realizatori su odlučili lokaciju još uvijek sačuvati tajnom, a koja će u danima koji slijede simbolično biti preimenovana u Trg Davida Bowieja. 

Ono što sad za sada smijemo reći, jeste će se Sarajevo moći pohvaliti najvećim muralom Davida Bowieja na svijetu, veličine 13×10.5 metara (a vjerujte, ima ih mnogo diljem svijeta), te će sama ceremonija otkrivanja murala biti popraćena brojnim popratnim dešavanjima, o kojima će detaljnije informacije biti poznate u danima koji slijede.

Ono što je još važnije, mural Davida Bowieja u Sarajevu nije nikakva preslika slavne fotografije pjevača, nego autorsko djelo i vizija nacrtana rukom Enisa Čišića, te prenesena na zid kistom i farbom Zorana Hercega i nekolicinu studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. 

U narednom videu pogledajte kratki pregled svega onoga što kreatori i realizatori projekta rade od početka mjeseca januara. 

Bitno je istaći da sam mural kao mural neće biti kraj dešavanjima na odabranoj lokaciji, nego će bti samo početak serije događaja kojima će se Sarajevo nakloniti jednom od najvećih muzičara koji je ikada hodao Zemljom.

Izvor: ba.n1info.com

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here