Na zadovoljstvo dobrih znalaca, ali i onih koji tek upoznaju jazz kao fenomen, kvalitetu muzičkog izražaja, na prvom izdanju Happy New Jazz predstaviće se Sarajevo Jazz Orkestar kojeg čine najbolji jazz muzičari sarajevske i regionalne jazz scene uz posebne goste – Zdenku Kovačiček i Ramba Amadeusa, koji će ovom prilikom izvesti najveća djela velikana jazza, ali i svoja djela u jazz aranžmanima.

Sarajevo Jazz Orkestar jedinstvenom programskom orijentacijom, u čijem je središtu kontinuirano izvođenje i poticanje nastanka jazz djela, uz njegovanje standardnog, ali i manje poznatog repertoara, osnovan je na inicijativu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Orkestar čini deset muzičara i vokalni solista Elvir Bandić Banda, pjevač upečatljivog glasa i jedan od najsvestranijih bosanskohercegovačkih muzičara. Na albumima koje je do sada snimio pjevao je svoje autorske pjesme u različitim stilovima, od jazza i sevdaha do pop i rock standarda.

Rambo Amadeus osebujni muzičar, autor i performer za koncert Happy New Jazz prihvatio se dva zadatka. Rambo će se pojaviti u ulozi voditelja koncerta, ali će posjetioce počastiti i svojim najvećim hitovima u jazz obradi. Mješavina muzičkih stilova kao što su jazz, rock, hip-hop i u novije vrijeme drum and bass, u kombinaciji sa samosvjesnim humorom punim ironije, rezultiraju pravom muzičko-zabavnom poslasticom.

Zdenka Kovačiček nalazi se na vrhu hrvatske muzičke scene već 60 godina, a ostvaruje i impozantnu međunarodnu karijeru. Jedna je od najboljih hrvatskih jazz-rock pjevačica i izvođačica bluesa, a često je nazivaju i prvom damom jazza. Poznata je po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu muzici, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i moćnim improvizacijama. Status dive koja je daleko ispred svog vremena potvrđuje prošlogodišnje reizdanje njenog prvog albuma iz 1978., ali i nedavan odabir pjesme “Elektra” za Chanel parišku reviju koji će biti dostupan u prodaji na limitiranom nosaču zvuka.

Ovaj jedinstveni muzički spektakl zamišljen je kao cjelovečernje druženje, te će se nakon koncerta publika i muzičari do kasno u noć zabavljati na DJazz pozornici u Galeriji BKC-a. U ugodnoj, domaćinskoj atmosferi goste će zabavljati Happy New Jazz orkestar u pratnji Drum Jay. Na repertoaru su jazz numere u izvedbi domaćih i gostujućih izvođača, a posebna scenografija upotpunoće cjelokupni užitak prazničnog ambijenta.

Orkestar:
Bojan Ahac – piano (SA)
Dinko Šimunović – kontrabas (SA)
Amar Češljar – bubanj (SA)
Darko Poljak – saksofon (SA)
Boris Gutić – bariton saksofon (SA)
Marko Đorđević – truba (BG)
Nemanja Zlatarev – trombon (BG)
Goran Potić – gitara (BG)

Generalni pokrovitelj događaja je Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo. Partner događaja je JU Centar za kulturu KS (BKC).

Ulaznice možete kupiti putem KupiKartu.ba.

Dobrodošli na Happy New Jazz!

Kada? 29. decembra od 21h
Gdje? BKC – Bosanski Kulturni Centar, Sarajevo

FB event

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here