„Ako jednom odeš, nemoj se okretati, jer ako se okreneš moraš se vratiti, a ja ne želim da se vratiš odlazeći.“ – Sergej Jesenjin

Jedan od najutjecajnijih ruskih pisaca, Sergej Jesenjin, rođen je 3. oktobra 1895. godine u selu Konstantinovu u Rjazanjskom regionu. U svom rodnom selu završava četverogodišnju osnovnu školu, a dok crkveno-učiteljsku školu završava u selu Spas Klepki. Narodno sveučilište upisuje u Moskvi, ali ne završava studije.

Sa 9 godina počinje da piše poeziju ali tek 1915. godine, nakon što se preselio u Sankt Petersburg, počinje da se njome ozbiljnije bavi. Tu upoznaje Aleksandra Bloka, Sergeja Gorodetskog, Nikolaja Kljujeva i Andreja Belog, uz čiju je pomoć izgradio svoju poeziju i tako je uspio postati poznat u književnim krugovima. Živio je život ispunjen boemštinom, ljubavnim avanturama, porocima. Iza sebe je ima 5 brakova, među kojima je najpoznatiji bio brak sa američkom balerinom Isidorom Duncan i zadnji brak sa Sofijom Tolstoj, unukom Lava Tolstoja.

Tokom svog života objavio je zbirke pjesama: „Trerjadnica“, „Ispovijest mangupa“, poemu „Pugačov“ i mnoge druge. Pjesme „Pjesma o kuji“, „Molitva za umrle“, „Pismo majci“, „Ispovijest mangupa“, i „Kavana Moskva“ su njegove najpoznatije pjesme. A pjesmu „Doviđenja, dragi, doviđenja“ napisao ju je krvlju iz svojih vena za svog prijatelja Viktora Erlihu.

Izvršio je samoubistvo 28. decembra 1925. godine u lenjingradskom hotelu „Angleterre“. Njegova mladalačka simpatija s kojom je bio kratko u braku, Galina Belislavskaja, se ubila poslije godinu dana na njegovom grobu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here