Fotografija:eIstra.info

Internet je značajan izvor informacija i usluga koje mogu pomoći u svakodnevnom životu. Možemo čitati različite portale, slati i primati elektronsku poštu, a možemo se i zabaviti putem društvenih mreža. Internet sam po sebi ima dobre i loše strane. Svakako kada je riječ o internetu onda možemo pomenuti i opasnost koju on sa sobom donosi. Korištenje računara i ostalih uređaja postaje sve masovnije, ali i nasilje preko interneta. Nasilje na mreži je tehnički vrlo lako izvesti pošto anonimnost i smanjeni rizik od identificiranja lako mogu potaknuti nekoga da sa samo nekoliko klikova učini nešto što inače ne bi. Ono što bi trebalo izbjeći kako ne bi došlo do krađe vaših podataka je sljedeće:
-otkrivanje korisničke lozinke putem elektronske pošte, tj. otkrivanje korisničke lozinke uopće
-otvaranje nesigurnih i sumnjivih stranica
-otvaranje poruka elektronske pošte za koju niste sigurni ko je pošiljatelj
-pokretanje sumnjivih programa
-ostavljanje osobnih podataka i e-mail adrese po sumnjivim stranicama

Najveći broj žrtava na mreži su djeca. Roditelji bi trebali bti dobro informisani o internetu i da postave pravila kojih će se djeca držati pri korištenju nterneta. Roditelj ima u cilju da je njegovo dijete sigurno i zažtićeno od opasnosti. Za sve roditelje i odrasle u nastavku prijedlozi kako da smanjite opasnost za svoje dijete i pratite njegovu aktivnost na internetu

-Držite računar u dnevnoj sobi, kako biste u svako vrijeme znali šta vaše dijete radi na računaru.
Prije korištenja računara i interneta, objasnite djetetu sve potencijalne opasnosti te dogovorite pravila vezana za ponašanje na internetu.
-Zajednički posjećujte internetske stranice kako biste provjerili kakve navike o sadržaju na internetu vaše dijete ima.
-Savjetujte djecu da ni s kim putem interneta ne proslijeđuju osobne podatke poput punog imena i prezimena, adrese i broja mobitela.
-Dogovorite s djecom da vas odmah obavijeste ukoliko primjećuju da ih netko uznemiruje, maltretira ili objavljuje netačne informacije.

Kada govorimo o internetu neizostavne su i društvene mreže.
Društvene mreže namijenjene su upoznavanju novih ljudi te susretu s poznanicima, međutim zbog mogućnosti objavljivanja raznih multimedijskih sadržaja i podataka s drugim članovima mreže, tu također postoje razne opasnosti. Danas to su: Facebook, Instagram, Twitter. Mnogi korisnici na vlastitim profilima društvenih mreža postavljaju osobne informacije. Važna stvar je procijeniti kakav sadržaj i informacije možete sigurno postaviti na njih. Važno je da proučite pravila sigurnosti pojedinih društvenih mreža kako se ne biste doveli u situaciju da p vaše fotografije vidi ko god poželi. U svakom trenutku trebate biti svjesni mogućnosti lažnog predstavljanja na društvenim mrežama.
Trebamo prepoznati i spriječiti uznemirujuće i neugodne događaje koje nudi internet. Također, treba podučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje putem interneta.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here