Animacija je slika u pokretu. Danas je možemo vidjeti na mnogo mjesta, ponajprije u kinu, na televiziji, mobilnom uređaju, računaru, reklamnim panoima i sl. Vrlo je popularna jer napreduje kako se tehnologija širi. Stoga vam predstavljamo srednjoškolca koji se bavi već pomenutom slikom u pokretu, animacijom.

Meris Stupar je učenik Tehničke škole u Zenici, a pored redovne škole i košarke koju je trenirao 7 godina, voli da kreira animacije. U djetinjstvu je, kao i svako dijete, počeo da se zanima za računare, a onda i za animacije. Kao što je sam kazao sve je počelo od malih nogu.

Od malih nogu, što bi se reklo sam na računaru od toga je sve i počelo. Prvi put sam se takmičio sa svojim crtanim filmom kojeg sam pravio u Osnovnoj školi, a sa njim sam osvojio drugo plasirano mjesto na kantonalnom takmičenju SREBRENI TOČAK TEHNIKE 2015 -te godine.

Jednu od animacija Merisa pogledajte ovdje

U daljem razgovoru Meris je oktrio koje motive koristi pri kreiranju jedne animacije.

Svaka animacija je priča za sebe. S tim da svaka od njih ima svoju zasebnu težinu i dužinu, a također zahtjeva mnogo uloženog truda i vremena. Ali za ono što volite da radite nije vam teško izdvojiti vrijeme i trud. U zavisnosti od trenutne inspiracije kreiram animacije. Animacijama izražavamo misli i osjećanja, kreiramo svakodnevnicu, a isto tako možemo kreirati prošlost i budućnost.

Kada je riječ o kreiranju budućnosti, neizostavno je i pitanje gdje poslije srednje škole?

Naravno nastavljam istim tempom, a na godinu kada budem maturant imam namjeru obrazovati se na nekom od fakulteta tehničkih nauka. Usavršavati svoje animacije što je bolje moguće. a također planiram praviti YouTube kanal na kojem će biti tutorijali za pravljenje animacije, a isto tako i modeling.

Za one koji imaju želju da kreiraju animacije ili bilo koji drugi talenat, ali se boje iskočiti i pokazai to, Meris je kazao jako lijepu poruku.

Ne čekajte na druge, nego da stvorite priliku za uspjeh , jer ako nikad ne pokušaš ono što možeš nikad nećeš saznati svoje mogućnosti!

Radove Merisa možete pogledati na njegovom instagram profilu „merisstupar“.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here