U narednoj emisiji „Staze sjećanja“, slušaoci će imati priliku da čuju o američkoj pjevačici Joan Baez.

Joan Baez je američka folk pjevačica, aktivstica i tekstopisaca  koja je najpoznatija po svojim pjesmama ‘There But for Fortune,’ ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ i ‘Diamonds and Rust’. Rođena je 9. januara 1941. godine u State Island, New York.

Nakon njezinog nastupa na Newport Folk Festivalu, 1959. godine, postaje jako popularna kod šire publike kao prepoznatljiva folk pjevačica. U oktobru 1960., objavljuje svoj prvi album „Joan Baez“ i tako postaje poznata po svojim tematskim pjesmama promovišući socijalnu pravdu, civilna prava i mirotvorstvo.

Joan koristi svoj talent pjevanja da bi kritikovala nasilje ljudskih prava u mnogim zemljama.  Stekla je brojne poklonike među antiestablishmentskom publikom, te pogotovo omladinom koja će se prikloniti kontrakulturi 1960-tih zbog toga što je uvijek nosila dugu i neočešljanu kosu, casual odjeću i namjerno odbacivala svaku trunku glamoura.

Pjesmu „We Shall Overcome“ izvela je 1963. godine na maršu u Wahsingtonu koji je organizirao Martin Luther King. Također je učestvovala na čuvenom koncertu u Woodstocku i nizu protestnih akcija protiv vijetnamskog rata, te posjetila je Hanoju u tadašnjem Sjevernom Vijetnamu krajem 1972. godine. Pored toga, zastupala je prava LGBT osoba, ukidanje smrtne kazne i imala je nastup prilikom niza protestnih skupova sa ciljem da se zaustavi rat u Iraku.

U periodu od 1961. do 1965. godine bila je u vezi sa čuvenim pjevačem Bob Dylanom. Njihov prekid veze je bio prikazan u pnamenitom dokumentarcu „Don’t Look Back”.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here