Saudin Gak je rođen u Zenici i redovan je učenik trećeg razreda „Druge gimnazije u Zenici“. Saudin osim srednjoškolskog obrazovanja voli da miješa boje i kistom stvara umjetnička djela. A pored slikanja, kada mu to „dosadi“, penje se na daske koje život znače i glumom osvaja publiku ispred sebe.
U razgovoru sa Saudinom smo potražili definiciju umjetnosti. Umjetnost je široka tema, stoga svako ima svoju definiciju, a Saudin je svoju definiciju dao u jendoj riječi.

Za mene umjetnost je duhovnost.

Sa crtanjem i slikanjem je počeo u djetinjstvu , a šta ga insipiriše i kada planira svoju prvu izložbu, donosimo u nastavku.

Zavisi, ponekad ljudi, vrijeme, mirisi, pa čak i jedna riječ. Izložbu planiram ove godine u junu, julu A dopadaju mi se “momenti” Van Gogha. Slava Raskaj, njoj se divim.

„Daske koje život znače“ Saudinu itekako znače. Iako, kako kaže, ima dosta obaveza, gluma ga opušta i odmara.

Svi smo mi na tim daskama od rođenja, igramo se, stvaramo svoj svijet, samo što sam ja odlučio da se igram cijeli život. Igram u predstavama od 7. godine. Najdraža predstava koju sam igrao je „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić.

Za kraj razgovora Saudin je kazao svoje planove za budućnost.

Volio bih studirati Dramsku umjetnost u Bosni i Hercegovini ili se zaputiti prema Indiji i njihovoj klasičnoj umjetnosti.

Posjetite instagram profil „svemiran“ i pogledajte neke od radova Saudina do njegove prve izložbe, za koju se nadamo da će biti uskoro.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here