Svjetski dan smijeha obilježava se od 1998. godine i to dva puta godišnje – 10. januara i 2. maj. Utemeljio ga je Indijac Madan Kataira, poznat kao “doktor za smijeh”.

Cilj obilježavanja ovoga dana jeste potaknuti ljude da se što više smiju, jer će se tako osjećati bolje, rasteretit će se stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni znanstvenici i liječnici koji poručuju kako se smijati treba svakoga dana. S obzirom na to da istraživanja pokazuju da se ljudi sve rjeđe smiju, obilježavanje ovog dana jako je važno.

Prije je prosjek bio 18 minuta smijeha na dan, dok danas on iznosi svega šest minuta. Zanimljivo je da se žene više smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Djeca se prosječno smiju čak 400 puta dnevno, dok odrasli to čine samo 15 puta.

Kada se čovjek smije aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu. Osim toga, smijehom se “treniraju” hormoni, jer se tada proizvodi više endorfina, kojega nazivaju i hormonom sreće. Stručnjaci također tvrde, da je par minuta smijanja isto kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu.

Ako je organizam pod stresom povećava se razina kortizola i adrenalina, što može izazvati povišenje krvnog tlaka i začepljenje arterija, a istraživanja pokazuju da smijeh izaziva posebne fiziološke promjene koje pomažu organizmu.

Neke mudre izreke o smijehu:

Život i odnos prema drugim ljudima zahtjeva ozbiljnost. U toj ozbiljnosti treba naći vremena za tugu. Za ljubav. I za smijeh. (Carmen Ezgeta)

Ako si razborit, smij se! (Marko Valerije Marcial)

Koristite svaku priliku za smijeh. To je najjeftiniji lijek. (George Gordon Byron)

Smijeh je jogging duha. (Norman Cousins)

Ne prestajete se smijati jer odrastate – odrastate jer se prestajete smijati. (Mike Dirnt)

Svaki dan bez smijeha uludo je potrošen. (E.E. Cummings)

Ako je netko umoran da ti podari osmijeh, podari ti njemu svoj. (Kineska poslovica)

Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava. (Turska poslovica)

Radosno srce uljepšava lice. (Francuska poslovica)

Gdje siješ ljubav, izraste veselje. (William Shakespeare)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here