U ponedjeljak 26.2.2018. održana je informativna sesija na temu “Bezbjednist branitelja/ica ljudskih prava.”

Na početku sesije nam se obratio holandski ambasador u BiH. Obradovao se što neko priča o ovakvim temama i zalaže se za branitelje/ice ljudskih prava. A zašto ne postoji niti jedan zakon o branieljima/icama ljudskih prava zapitali su se svi prisutni. To nije problem sa kojim se branitelji/ice susreću jednom u svom poslu, naprotiv, Kristina Jozić iz mreže žena BiH istakla je da nema dana da se nije srela sa nekom diskriminacijom ilu nad njom ili nad njenim kolegicama koje rade u policiji.

A sa kakvom vrstom diskriminacije su se susretale žrtve ratne torture govorila nam je i sama žrtva. “Najveći problem civilnih žrtava rata je što nemamo zakon o žrtvama torture. Imamo zakon o žrtvama rata, ali on je diskriminatoran. “

Da ovo nije jedini primjer diskriminacije govorila nam je i Bakira Hasečić, žrtva silovanja, izjavivši da je ona spremna istog trenutka umrijeti samo kada bi zadovoljila pravdu. Svi prisutni napustili su sesiju u nadi da će ova tema zainteresovati sve jer ovo nije problem samo branitelja/ica ljudskih prava nego svih nas!

Tekst napisala: Lejla Komarac

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here