If Someone Speaks, It Gets Lighter – predstavlja događaj koji nameće želju za ponovnim „čitanjem“, kao i želju za prepoznavanjem osnovnih ljudskih vrijednosti i aspekata međusobnih odnosa. –   Thomas Steyaert

Predstava se većim dijelom izvodi na centralnom dijelu Velike scene, a pojedni njeni dijelovi u teretnom liftu i na Podrumskoj sceni uz prisustvo i interaktivno učestvovanje u igri maksimalno 11 gledalaca. U predstavi se koristi stroboskop u trajanju od 50 sekundi, koji može izazvati napad kod osoba oboljelih od epilepsije.

Trajanje predstave: 70 minuta

Ako neko govori, stvari postaju lakše

Šta je to usamljenost? Šta je samoća? Kako neko postaje usamljen? Zašto osjećamo potrebu da ponekad budemo sami? Šta znači biti usamljen u savremenom društvu? Kako se današnje društvo nosi sa samoćom?

U kontekstu ovih pitanja, publika putuje kroz niz performativnih i pozorišnih aktivnosti. U okviru nekih aktivnosti pozvani su da učestvuju sa izvođačima. Ovakva forma stvara prostor u kojem posmatrač doživljava prisan i lični odnos sa izvođačem.

Slike i dešavanja su nasumično struktuirani, kako bi se izbeglo jasno značenje, ali isključivo zbog toga da bi se predložio ili istražio odnos između subjekta i naracije.

If Someone Speaks, It Gets Lighter – predstavlja događaj koji nameće želju za ponovnim „čitanjem“, kao i želju za prepoznavanjem osnovnih ljudskih vrijednosti i aspekata međusobnih odnosa. – Thomas Steyaert.

(Sa engleskog prevela: Maja Komilija)

* Thomas Steyaert je autor ideje, koncepta, režije i dramaturgije predstave, izbora i dramatizacije Murakamijevih proznih tekstova, te arhitekture i likovnosti scenskih prostora, scenskog pokreta, koreografije, izbora muzike i dizajna svjetla.

U kreiranju predstave aktivno je učestvovao i glumački ansambl predstave.

U predstavi su korišteni dijelovi kompozicija slijedećih autora i muzičkih sastava: Charlie Parket, Billy Joel, Ben Frost, Arvo Pärt, Pan American, Mika Vainio, Gabi Lunca, Amenra

Kreacija i izvedba:

SABINA KULENOVIĆ, ANĐELA ILIĆ, ERMINA NIŠIĆ-KUREVIJA, SAŠA HANDŽIĆ, ZLATAN ŠKOLJIĆ, SELMA MEHANOVIĆ, ADIS MEHANOVIĆ, ENES SALKOVIĆ, SNEŽANA VIDOVIĆ, SINIŠA VIDOVIĆ, URANELA AGIĆ-BURINA

Ko je Thomas Steyaert?

Koreograf, plesač, glumac, performer.

Rođen u Belgiji 1978. godine. Dugogodišnji je plesač i glumac u svjetski poznatoj kompaniji Wima Vandekeybusa, „Ultima Vez“. Od 2008. godine, nakon napuštanja te kompanije, radio je u mnogim zemljama kao plesač, glumac, koreograf, performer.

Sa Raulom Maiom, jednim od svojih najbližih umjetničkih saradnika, razvio je tehniku nereprezentativne fizičke komunikacije među izvođačima. Njegova istraživanja u oblasti savremenog plesa rezultirala su velikim brojem scenskih djela i performansa, te nekoliko videoostvarenja.

Aktivan je, također, kao slikar, fotograf i muzičar. U posljednje vrijeme sarađuje sa sludge-metal bendom “Amenra”.

U Bosni i Hercegovini je nekoliko puta kao koreograf, plesač ili glumac angažiran u teatarskim projektima reditelja Harisa Pašovića, između ostalih i u projektu Ruže za Anu Terezu (Fudbalske priče) H. Pašovića – E. Cluga u režiji Harisa Pašovića, koji je 2011. godine rađen u koprodukciji Est West Theatra i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Kao saradnik reditelja za scenski pokret i koreografiju u projektima BNP-a Zenica učestvovao je u tri navrata: u pripremi predstave Gluha svadba grupe autora u režiji Lajle Kaikčija, Sinovi umiru prvi Mate Matišića u režiji Bobana Skerlića i Moja Fabrika Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić.

Riječ-dvije cijenjenoj publici koje je uputila Lajla Kaikčija:

Tragajući za novim izazovima u profiliranju repertoara Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, prijedlog za predstavu belgijskog autora Thomasa Steyaerta učinio nam se vrlo privlačan. Kao kuća koja bez straha, već godinama, iznenađuje svoju publiku zanimljivim naslovima, praizvedbama, raznovrsnim adaptacijama i dramatizacijama i u ovom slučaju smo prihvatili izazov i odabrali za nas jedan potpuno novi vid teatarskog izraza. Idući korak dalje, ovaj put očekujemo od publike da i sama postane dijelom predstave, prepuštajući se glumicama i glumcima da je uvedu u priču o usamljenosti i samoći savremenog čovjeka. Ova intimna priča, koncipirana za mali broj gledalaca, istinski je doživljaj za ljubitelje teatarske umjetnosti. Oslanjajući se na godinama građeno povjerenje između našeg ansambla i naše publike, očekujemo da će njihova sinergija proizvesti posebno i nezaboravno iskustvo.

U nadi da ćemo uz ovaj naslov, If Someone Speaks, It Gets Lighter, hrabro i uspješno „osvijetliti“ novu pozorišnu sezonu, želimo da i vi, cijenjena publiko, zaboravite svoje strahove i klasično poimanje teatarske komunikacije i pridružite nam se u ovom nesvakidašnjem uprizorenju otvorenog srca i uma.

A predstavi želimo dug i uspješan teatarski, posebno festivalski život, za što je prvenstveno i rađena.

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA, Velika scena, Sezona 2017/18. (LXVIII) Premijera 720.

Thomas Steyaert & Ansambl

PREDSTAVA: IF SOMEONE SPEAKS, IT GETS LIGHTER

Autorski projekat THOMASA STEYAERTA*

Kostimografija: IRMA SAJE
Producent: HAZIM BEGAGIĆ
Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ
Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here