U povodu nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Henrik V“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović, te glumice iz ansambla predstave Anđela Ilić, Ermina Nišić-Kurevija i Adna Hasanić.

Predstava „Henrik V“ je nastala prema dramskom tekstu Ignacea Cornelissena, po motivima istoimenog komada Williama Shakespearea, a u režiji i adaptaciji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 23. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2018. Premijerna izvedba predstave „Henrik V“ će biti upriličena u petak, 6. aprila u 19 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“.

Prema riječima direktora Begagića, ovo je 724. premijerna izvedba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i šesta premijera u tekućoj 68. sezoni. Begagić je, također, naglasio kako je ovo druga festivalska premijera u okviru „Zeničkog proljeća“, čime BNP Zenica nastavlja uspješnu saradnju sa ovom međunarodnom manifestacijom. Sa ovim projektom pokušala se ostvariti i svojevrsna simbioza repertoara Velike i Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica budući da su posljednja dva premijerna naslova rađena upravo na izvorima dramskog opusa Williama Shakespearea. Ipak, ova historijska drama koja govori o ratovima, nasilju, pohlepi, ali i ljubavi, značajno je prilagođena djeci, mladima, ali je istovremeno namijenjena i odrasloj publici.

Reditelj predstave Miroljub Mijatović je izjavio kako je ova adaptacija „Henrika V“ aktualizirana do te mjere da se bavi pitanjima današnje vlasti i problemima sa kojima se susreću mladi koji odrastaju poslije ratova. Ovoga puta, kako je naglasio Mijatović, autorska ekipa i anasambl predstave su se bavili teatrom intervencije koji umjetničkim sredstvima mijenja i poziva na promjene u društvu. Tridesetak likova iz originalnog teksta su reducirani i adaptirani za četiri glumice: Anđelu Ilić, Lanu Zablocki-Džehverović, Erminu Nišić-Kureviju i studenticu završne godine Studijskog programa glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli Adna Hasanić, koja je i nekadašnja polaznica Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene. Glumice iz ansambla predstave su se zahvalile na pruženoj prilici i na maštovitom pristupu teatru koji pruža priliku publici svih generacija da uživaju u novom produkcijskom ostvarenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Za izuzetno funkcionalna i maštovita scenografska rješenja predstave „Henrik V“ je uz Mensura Begičević zaslužna i mlada likovna umjetnica Ena Begičević, koja, također, potpisuje i kostimografiju predstave. Izbor muzike je načinio Miroljub Mijatović.

Prethodni članakU okviru EU projekta otvoren poslovni inkubator „BeeZone“ u Travniku!
Naredni članakSARAJEVO INTERGALACTIC SESSIONS WARMING UP WITH ZUPANY
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here