U Zenici je u toku instaliranje podzemnih kontejnera u ulici Kranjčevićeva u Blatuši, a ovaj vid modernog načina odlaganja otpada svjetlo dana ugledat će i u ulici Travnička kod Osnovne škole „Miroslav Krleža“, ulica Zije Dizdarevića na dvije lokacije, Uzunovića Put, Prve Zeničke Brigade i ispred Prve gimnazije.

U ovoj fazi je planirano da se izvrši postavljanje 26 kontejnera na 7 lokacija.

Prednosti ovog načina odlaganja komunalnog otpada ogledaju se u efikasnosti, bezbjednosti, praktičnosti, uštedi prostora, ali i higijeni. Ovaj sistem omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada, što doprinosi u značaju higijene i životnih uslova.

Jedan podzemni kontejner zamjenjuje devet običnih, standardnih kontejnera. Osim toga, smanjuje se potrošnja vremena, vozila i opreme, ističe Jakuta Imširović, ispred Službe za ekologiju i komunalne inspekcijske poslove.

Ono što predstavlja prepreku prilikom instaliranja podzemnih kontejnera jesu podzemne instalacije, s obzirom na to da se oni postavljaju dva metra u zemlju.

„Prilikom pribavljanja urbanističkih saglasnosti treba da dobijemo saglasnost od komunalnih preduzeća, tako da na dva metra nemaju instalacija. Baš u najužem dijelu grada, gdje ima dosta instalacija i gdje su zgrade zbijene, teško dobijamo saglasnosti, ali evo sad pokušavamo da izbjegnemo i to.“, kazala je za radio Active, Jakuta Imširović.

Kako saznajemo, u toku su projekti vezani za biciklistička stajališta, sa i bez nadstrešnice, ali i zamjena starih klupa modernim, uređenje parkova.

„Neki vid mog apela i Gradske Uprave na građane, jeste da, kada smo već izdvojili tako značajnu sumu novca na stvaranje zelenih otoka i postavljanje podzemnih kontejnera, oni poštuju te posude i da ne odlažu miješani komunalni otpad u posude koje su predviđene za papir i plastiku.“, naglašava Jakuta Imširović.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here