Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, udruženje građana „Naš most“ na jučerašnjoj press konferenciji je s velikom radošću najavilo četiri nova uzbudljiva projekta udruženja kojima je cilj društveno uključivanje osoba treće životne dobi. 

U nastavku pročitajte više o ovim projektima:

  1. „Kreativni most“

U okviru projekta „Kreativni most“, „Naš most“ će organizovati kreativne radionice slikanja i izrade suvenira za žene treće životne dobi iz Zenice, s ciljem stimulisanja njihove kreativnosti, savladavanja novih korisnih vještina koje mogu biti iskorištene za ostvarivanje dodatne zarade, te socijalizacije. Krajem decembra ove godine, u toku novogodišnjih praznika, biće organizovana aukciona izložba svih nastalih radova, koja će i na taj način dodatno stimulisati uključivanje žena treće životne dobi u javni kulturni život Zenice.

Projekat će biti proveden između oktobra 2018. i januara 2019. godine. Projekat je podržao Grad Zenica.

  1. “Žene pričaju umjetnost“ – udruženje “Naš most” Zenica u saradnji sa organizacijom za promociju kulture N.O.T.A. iz Sultanata Oman

Projekat će okupiti žene treće životne dobi iz Bosne i Hercegovine i Omana u obrazovni program koji će se istovremeno održavati u obje zemlje. Savladavajući vještine neobičnih slikarskih tehnika i zanata, učesnice programa će međusobno razmjenjivati elemente vlastite kulturne tradicije i običaja s „art-pal“ partnericama iz druge zemlje kroz „Heartbook“, eksperimentalnu žensku društvenu platformu.

U obje zemlje žene čine oko polovice ukupne populacije (BiH: 50,4%; Oman: 45%). Trend starenja stanovništva sličan je u obje zemlje. U BiH, više od 30% stanovništva biće starije od 65 godina do 2060. godine, prema UN-ovim procjenama. U Omanu, UN procjenjuje da će broj osoba iznad 65 dosegnuti 75.000 do 2025. godine. Veliki broj starijih osoba, pogotovo žena, u obje zemlje izopćeno je iz društvenog života zajednica u kojima stanuju i žive usamljenim životama, što ugrožava i njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

Projekat, koji je podržao program za kulturnu razmjenu Tandem Shaml, a finansira ga Evropska kulturna fondacija, biće proveden u Zenici, BiH i Muskatu, Sultanat Oman između novembra 2018. i maja 2019. godine. 

  1. „Slikanjem peglama ka inkluziji“

Treću godinu za redom, članovi/ce udruženja „Naš most“ učestvovaće u projektu udruženja roditelja djece s teškoćama u razvoju „Zvijezda“ Zenica. Kroz projekat će djeca i mladi s intelektualnim i fizičkim invaliditetom savladavati neobičnu tehniku slikanja kućnim peglama i voskom, kao i uspostaviti sistem podrške njihovim roditeljima. Mladi korisnici/ce projekta će se na taj način socijalizirati, te zajedno učestvovati u pripremi i realizaciji tradicionalne novogodišnje aukcijske prodaje njihovih slika naslikanih peglama u okviru Zenica Winter Festa.

Projekat će biti proveden između oktobra 2018. i januara 2019. godine. Projekat je podržao Grad Zenica.

  1. „Umjetnički bazari“

Počevši od 5. oktobra, udruženje „Naš most“ organizovaće „Umjetničke bazare“ u prostorijama zeničke „Tržnice“ u centru grada u prvoj sedmici svakog mjeseca u saradnji s javnim preduzećem „Tržnica“ Zenica. Kroz saradnju nevladinog i javnog sektora, zeničkoj javnosti biće predstavljeni kreativni radovi zeničkih kreativaca starije životne dobi, a koji će doprinijeti oživljavanju prostora zeničke „Tržnice“.

Prethodni članak“Naš radio” povezuje Srebrenicu i Zenicu
Naredni članakKarakter.ba: Predizborna emisija laži i prevara!
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here