Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

UG “Naša djeca” Zenica sa 40 školaraca u Švicarskoj

0

Udruženje „Naša djeca“ Zenica je u proteklom periodu prepoznato od strane Pestalozzi fondacije iz Švicarske kao partner na programu razmjene djece i njihovog boravka u Dječijem selu u Švicarskoj. Udruženje je prvo iz Bosne i Hercegovine pozvano da osigura učešće djece iz Zenice u razmjeni.

Program će uključiti 40 djece, koja će biti na razmjeni sa djecom iz Makedonije, gdje će pohađati kurseve/radionice na teme interkulturalnosti, dječijih prava, jednakosti i poštovanja drugačijih. Mnoga djeca koja su bila dio ovog programa su danas mladi lideri u svojim školama i zajednicama.

Shodno tome, grupa od 40 djece i 6 supervizora iz Udruženja „Naša djeca“ Zenica 09.januara je otputovala u Švicarsku, na interkulturalnu razmjenu, gdje će provesti dvije sedmice sa svojim vršnjacima iz Makedonije. Sve aktivnosti za djecu bit će održane u Pestalozzi selu. Djeca će u ovih 15 dana predstaviti Bosnu i Hercegovini, učiti o identitetu, različitim kulturama, prihvatanju različitosti, dječijim pravima te posjetiti znamenitosti tog dijela Švicarske. Po povratku djeca će realizirati akciju za dobrobit svoje lokalne zajednice.

Podršku za ovo putovanje pružili su: ArcelorMittal Zenica, Plastic Art Foundation iz Švicarske, Grad Zenica te Pestalozzi fondacija.

* Udruženje niz godina radi sa djecom i za djecu, te je 2011. godine osnovalo i prvi Dječiji parlament u gradu Zenici, koji je formalizovan svećanim sastanom u Gradskoj upravi Zenica krajem 2014. godine. Na ovaj način, grad Zenica je prepoznao djelovanje grupe, koja ima za cilj da poboljša položaj djece u Zenici. Djeca su osnažena u različitim oblastima kada su u pitanju prava djece, te bi učešće u ovakvom programu bilo od neizmjernog značaja za njih.

Share.

About Author

Leave A Reply