Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Romeo i Julija“, nastala prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea, u režiji Selme Spahić, u četvrtak, 12. jula je izvedena pred publikom 31. međunarodnog festivala „Barski ljetopis“ Bar 2018. Publika je ovu festivalsku izvedbu ispratila uz gromoglasan aplauz i ovacije. Bosansko narodno pozorište Zenica je jedna od dvije pozorišne kuće iz Bosne i Hercegovine koja je selektovana za učešće na ovom značajnom Festivalu. Učesnici 31. festivala „Barski ljetopis“ dolaze iz  Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Nakon uspješnog otvaranja 32. festivala „Grad Teatar Budva“ početkom mjeseca jula, ovo je drugo festivalsko učešće predstave „Romeo i Julija“, čime je zvanično završena 68. umjetnička (pozorišna i koncertna) sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić je estetski minimalistička, skoro u potpunosti oslonjena na tijela glumaca i glumica, čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj. Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić.

Početak 69. umjetničke sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se očekuje u septembru premijernom izvedbom međunarodnog koprodukcijskog projekta „Bure baruta“, prema tekstu Dejana Dukovskog i u režiji mlade makedonske rediteljice Nine Nikolić, te u partnerstvu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija.

Prethodni članakUpriličena izložba „Mostar i Hercegovina“
Naredni članakSlušaj govor tijela, a ne riječi!
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here