Značajan međunarodni koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, realiziran u partnerskoj saradnji sa teatarskim i umjetničkim organizacijama iz Republike Makedonije,nastao prema čuvenoj drami Dejana Dukovskog „Bure baruta“ i u režiji Nine Nikolić, nakon nedavno održane bh. premijere i prve reprizne izvedbe, uskoro će imati i svoju makedonsku premijeru. Umjetnički i produkcijsko-tehnički ansambl zeničkog BNP-a nalazi se na turneji u Republici Makedoniji u okviru koje će prikazati četiri izvođenja svojih predstava na scenama teatara u Skoplju i Bitolju.

Predstava „Bure baruta“svoju je bh. premijeru imala prethodne sedmice na Velikoj sceni BNP Zenica, čime je i zvanično otvorena 69. umjetnička sezona ove teatarske kuće.Već u četvrtak, 27. septembra u Makedonskom narodnom teatru Skoplje uslijedit će i makedonska premijera ovog međunarodnog umjetničkog projekta. Predstava je nastala kao rezultat koprodukcijske saradnje BNP Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija, a premijerno se izvodi kao dio programa 43. internacionalnog teatarskog festivala MOT. Predstava će biti izvedena i dva dana kasnije, 29. septembra, na gostovanju u Narodnom teatru Bitolj.

„Bure baruta“ je predstava o nasilju, agoniji, izdaji, osveti, prijateljstvu, koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru. Predstava nas, istovremeno, i opominje i podsjeća da nije važno ko je počeo, nego da nam je neophodan heroj koji će prekinuti spiralu nasilja u kojoj se nalazi većina današnjih modernih društava, osobito onih posttranzicijskih. U predstavi igraju glumice i glumci BNP Zenica. Dramaturginja je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert, saradnik iz Belgije.

Pored predstave ,,Bure baruta”, makedonska publika će imati priliku narednih dana pogledatii predstavu u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica ,,Prodani smijeh”, u režiji Darka Kovačovskog, koja će u Teatru za djecu i mlade Skoplje biti odigrana u petak, 28. septembra, a dan kasnije, 29. septembra, predstava će biti izvedena i na sceni Centra za kulturu Bitolj.

Prethodni članak„Prodani smijeh“ otvara 23. susrete pozorišta lutaka BiH u Bugojnu
Naredni članakObjavljen aftermovie MOONDANCE FESTIVALA 2018!
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here