Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

VIKEND DEŠAVANJE: Sređuj PARK sa DOBRIM KOTAMA! Koncert u Gradskom parku u Zenici!

0
Rezervišite subotu i nedjelju, tačnije 20. i 21. maj tekuće godine, za uređenje Gradskog parka. Upoznajte nove pozitivne ljude, kroz muziku i igru uredite svoj, naš i vaš PARK. Pozivaju se svi zainteresovani da dođu u Gradski park u subotu u 12:00 sati i pomognu u realizaciji ove ideje.

Savjet: Obući staru odjeću, biće puno boja i farbe! 

Da mi je neko pričao kako u mom gradu imam primjer koji ruši najmanje 3 stereotipa i predrasude koje često i sama imam, ne bih mu vjerovala. A postoji takav primjer, prije par dana sam lično bila, slušala, gledala i htjela sebi lupiti par šamara zbog toga što ranije to nisam prepoznala. – Hana Kazazović.

Citat koji sam iskoristila prethodno, Hana je prije nekoliko mjeseci napisala u sklopu svog teksta i viđenja Radija Active i Udruženja „Naša djeca“ Zenica, zato neću dalje predstavljati aktivnosti koje su Radio i Udruženje udruženim snagama u posljednjih godinu dana uradile za svoju lokalnu zajednicu.

Opet, nađu se sugrađani/ke koji će rado spomenuti kako se ništa u Zenici ne dešava, za sve one koji su upratili za sada mali, ali skromni web, radio stanicu nisu propustili niti jedno od dešavanja i pozitivnih promjena u našem gradu. Uvijek su to isti sugrađani/ke koje i ovoga puta pozivamo da nam se pridruže, ali se posebno radujemo svima Vama koji ćete doći i prvi put se družiti sa nama, a istovremeno uraditi dobro za lokalnu zajednicu.

Stigle DOBRE KOTE!

Cilj nam je da se DOBRE KOTE prošire i da ljudi u svojim gradovima uzmu stvar u svoje ruke i počnu uređivati prostore koji se nalaze ispred škola, zgrada, parkova. Za sada smo se povezali sa mladima iz Zenice i Banjaluke, imamo viziju da svi gradovi u BiH postanu DOBRA KOTA. – Smirna Kulenović, idejni tvorac DOBRIH KOTA.

VIKEND DEŠAVANJE

U akciji uređenja prostora oko parka će uži prostor oko bazena u Gradskom parku, kao i sam bazen biti u potpunosti uređen kako bi ga djeca i mladi bezbjedno koristila. U uređenju parka, koje realizuje Udruženje „Naša djeca“ Zenica, će biti uključeni i zenički grafiteri, učenici KŠC „Sveti Pavao“ Zenica, učenici OS „Musa Ćazim Ćatić“ i učenici Osnovne i Srednje muzičke škole.

U nastavku pogledajte fotogaleriju predloženog uređenja i skice koja između ostalog obuhvata i igre za djecu koje će biti oslikane unutar bazena. Javni uvid u skice, kao i formiranje timova za uređenje bit će obavljen nakog registracije volontera/ki.

 

ISTI DAN I KONCERT U PARKU

Učenici iz muzičkih škola će dodatno uveličati ovaj događaj te će prisutnim pružiti jedinstveno iskustvo izvodeći koncert na otvorenom.

Pored učenika u ovu akciju su se odlučili priključiti i članovi drugih udruženja kao i neformalna grupa protiv mržnje „Positive Tolerance“ koja je inicirana od strane OSCE misije u Bosni i Hercegovini, te Evropski parlament mladih Zenica.

Također, vikend na Koti će biti humanitarnog karaktera te će se u toku aktivnosti uređenja parka prodavati kolačići koje će napraviti djeca, članovi Dječijeg parlamenta Grada Zenice. Sva sredstva skupljena u toku vikenda će biti iskorištena za liječenje dvogodišnje djevojčice Hane Pašanbegović.

Plan aktivnosti na koti 20. maja:

12:00 Okupljanje volontera na Koti
12:30 – 13:00 nastup učenika Osnovne muzičke škole
13:00 – 13:30 nastup učenika Srednje muzičke škole
14:00 – 17:00 Music by Active Team

13:00 – 15:00 Adna Muslija slikanje portreta (humanitarni karakter)
12:00 – 17:00 otvorena igraonica za najmlađe (čovječe ne ljuti se u ljudskoj veličini, prostor za crtanje, šaranje)
13:00 – 17:00 Montažni zid želja
13:00 – 17:00 Prodavanje kolačića napravljenih od strane članova Dječijeg parlamenta Grada Zenice

Plan aktivnosti na koti 21. maja:

12:00 Okupljanje na Koti
13:00 – 14:00 izvođenje poezije
12:00 – 17:00 prodavanje kolačića (humanitarni karakter)
14:00 –  17:00 Music by Active Team

Cilj uređenja Kote nije samo jednokratno sređivanje prostora nego kreiranje prostora na kojem će se redovno održavati aktivnosti za djecu i mlade.

Nadam se da će mladi prepoznati značaj ovog projekta te nam se pridružiti na Koti za vikend. Želimo da park postane mjesto okupljanja za djecu i mlade, a u narednom periodu ćemo realizovati niz aktivnosti na Koti kako bi djeca i mladi svoje slobodno vrijeme provodila upravo na ovom mjestu. Također, vjerujem da će građani Zenice i ovaj put pokazati humanost, odnosno da će kupovinom kolačića ili na drugi način uključiti u humanitarnu akciju za liječenje djevojčice Hane. – Aldin Vrškić, koordinator projekta ispred Dobrih Kota u Zenici.

 

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply