“Ljubav je besmrtno i beskonačno žarište u nama, kojeg ništa ne može ograničiti i ništa ugasiti.” – Viktor Igo

Veliki francuski dramski pisac, pjesnik, romansijer, i jedan od najznačajnijih predstavnika romantizma, Viktor Igo, rođen je 26. februara 1802. godine u Bezansonu, francuska. Od malih nogu je bio zainteresovan za pisanje poezije.

Otac romantizma i najistaknutija književna ličnost, François-René de Chateaubriand, je bio Igoov uzor. Godine 1824. je objavio svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom “Nove ode i različite pjesme”. Ova zbirka pjesama mu je donijela kraljevsku platu od Luja XVIII. Naredna zbirka pjesama, “Ode i balade”, koju objavljuje 1826. godie, otrkiva ga kao majstora lirike i kreativne pjesme.

Neka od njegovih najznačajnijih djela su mu “Han Islanđanin”, “Bug-Žargol”, “Zvonar Bogorodične crkve u Parizu”, “Rabotnici na moru”, “Čovjek koji se smije”, “Dvadeset treća” (romani), “Kromvel”, “Ami Robsar”, “Marion”, “Ernani” (drame). Njegovo najčuvenije djelo jeste “Jadnici” (“Les Misérables”; 1862.) za koje mu je trebalo 17 godina da napiše. Prema istoimenoj knjizi i mjuziklu  iz 1998. godine u režiji Alaina Boublila i Claudea-Michela Schönberga, 2012. godine snimljen je i britanski mjuzikl. Producirali su ga kompanija  Working Title Films i distribuciju su izvršili Universal Pictures. 

Umro je 22. maja 1885. godine u Parizu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here