Nakon izuzetnog uspjeha na 33. regionalnim susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčko Distriktu, predstava „Drang nach Westen” (Prodor na Zapad) nastala prema dramskom tekstu bh. spisatelja Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastavlja svoj festivalski život, ovaj put na međunarodnoj festivalskoj pozornici

Bosansko narodno pozorište Zenica jedina je teatarska kuća iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona koja je prošla zvaničnu umjetničku selekciju Internacionalnog Trabzon Black Sea teatarskog festivala sa svojom predstavom „Drang nach Westen“, koja će tamošnjom festivalskom publikom biti izvedena u petak, 19. i subotu, 20. maja ove godine.

Internacionalni Trabzon Black Sea teatarski festival nastao je u organizaciji Državnog teatra Turske sa sjedištem u Ankari. Festival traje četrnaest dana, a kao svoj osnovni cilj ističe razvijanje umjetničkih veza između zapadnih i istočnih kultura. Na ovogodišnjem Trabzon Black Sea festivalu, pored Bosne i Hercegovine i zeničkog Pozorišta, učešće uzimaju teatarski ansambli iz Litvanije, Kazahstana, Rusije, Ukrajine, Španije, Turske i Rumunije.

Predstava “Drang nach Westen” predstavlja pozorišnu priču koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice predstavljena je sva složenost ozbiljne problematike masovnih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju. Ova predstava je svojevrsno svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan historijski materijal budućim generacijama.

Glumački ansambl ove predstave predvodi Izudin Bajrović, gostujući glumac – direktor i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković, najnagrađivaniji mladi bh. glumac.

Prethodni članakProgram obilježavanja Međunarodnog dana muzeja od 18.05. do 24.05.2017. godine
Naredni članakVaš mix: predstavljamo Cruel Crew
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here