Američki pisac ruskog porijekla, Vladimir Vladimirovič Nabokov, rođen je 10. aprila 1899. godine u Sankt Peterburgu, u jednoj od najbogatijih aristokratskih porodica u carskoj Rusiji. Za svog života bio je romanopisac, pjesnik, prevoditelj, književni publicista i lepidopterolog (stručnjak za leptire).

U periodu od 1922. do 1937. godine živjeo je u Berlinu izdržavajući se sa davanjem časova, te sastavljanjem šahovskih kombinacija za novine. S vremena na vrijeme glumio je u filmovima, ali nikada nije zapostavljao ljubav prema leptirima.

Za sebe je jednom prilikom napisao: „Objektivno govoreći, nikada nisam vidjeo pronicljiviji, samotniji, uravnoteženiji i luđi um od svog“. Bio je izrazito popularan među ženama, a posebno među studentkinjama, što je njegovoj ženi Veri zadavalo jako mnogo briga. Ali ipak, unatoč njegovim ljubavnim aferama, Vera je ostala njegova vjerna pratilja i saradnica tokom čitavog njegovog života.

Pripadao je onoj generaciji ruskih pisaca koji su zbog političkih prilika u zemlji i boljševičkih progona prinuđeni da emigriraju, te uprkos svjetskom ugledu godinama je bio nepoznat u svojoj domovini.

Od njegovih dvadeset romana koje je napisao, tri su remek djela i to „Dar“, napisan na ruskom jeziku, „Lolita“ i „Blijeda vatra“ na engleskom. Ipak, svjetsku slavu je stekao sa objavom knjige „Lolita“ 1955. Godine.

Knjiga „Lolita“ jeste knjiga čiji je naslov postao sinonim za zavodljive i seksualno privlačne maloljetnice. Knjiga govori o tome kako se profesor književnosti Hamber dolazi iz Engleske da bi predavao u New Hampshiru. Ženi sa vlasnicom stana gdje je boravio, ali glavni razlog toga jeste vlasničina kćerka, dvanaestogodišnja Dolores Haze. Dolores, koju privatno Hamber zove Lolita, nije tipična djevočica, unatoč tome što je vrckava kao i njezine vršnjakinje. Ona je isto tako i znatno naprednija od njih. Unatoč tome što je veza između Hamberta i Dolores osuđena na propast, ipak Hambertova ljubav prelazi u posesivnost koja ih progutava. Tokom čitavog njihovog odnosa prate ih osjećaji krivnje, straha i činjenice da njihovu vezu neće prihvatiti društvo. Nakon pogibije njezine mame, Hambert vidi priliku da se još više približi Loliti. Tako zapravo i počinje pravi eruptivni vulkan koji nas uvlači u Hambertovu i Lolitinu pomalo zbunjenu psihu.

Zbog velike popularnosti knjige, 1962. godine izlazi istoimeni film u režiji Stanleya Kubricka i sa glumcima Jamesom Masonom, Shelly Winters i Sue Lyon. Remake filma u režiji Adriana Lyne i glumačke postave Jeremy Ironsom, Melanie Griffith i Dominique Swain,  se događa 1997. godine kao svojevrstan uvod u 100.u godišnjicu autorovog rođenja.

Vladimir Nabokov je umro od virusne infekcije pluća, 2. jula 1977. godine, koja je izazvana zbog prekomjernog pušenja. Od 1960. do svoje smrti, sa Verom je živio u hotelu „Palas“ Montreu, Švicarska.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here