Na središnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za uživanje, koja je održana u oktobru prošle godine, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva poručili su da zakon predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim mjestima, pri čemu su izuzeci službe i odjeli gdje borave pacijenti – mentalno oboljele osobe, te osobe na izdržavanju kazne, piše Dnevnik.ba.

Od tog perioda pa do danas u medijima se govorilo samo o uvođenju novog zakona u RS-u, međutim, šta je sa cijelim područjem Bosne i Hercegovine?

Sa federalnom koordinatoricom za kontrolu duhana, Aidom Ramić – Čatak, razgovarali smo upravo o tome šta se trenutno dešava i na kakvom je putu uspostavljanje zakona, na kakvu podršku nailazi i u čijem je interesu uspostavljanje takvog zakona.

„Prolazimo kroz tipični proces administrativne procedure, kao i kod drugih zakona, jer mi da bismo zakon doveli do finalne procedure moramo proći od jednog složenog postupka Prednacrta do  prijedloga. Između toga nekad je kraći, a nekad duži put. Sad smo u fazi kada praktično se prikupljaju komentari i sugestije od različitih strana koje ovaj zakon „pogađa“. Iz ugla nas kao posmatrača Federalnog ministarstva zdravstva naš orijentir i prioritet je zdravlje, međutim,  tu postoje različite grupacije, kojese  osjećaju ugroženim ovim zakonom.“

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here