Društvene mreže su korisne. Mentalno i emocionalno su zdrave, ali u prekomjernim količinama mogu biti izuzetno štetne.

Od bezazlene razonode, preko ustaljene navike, do prave zavisnosti – cijena je koju većina današnje generacije mladih plaća. Video kasete davno su zamenjene 3D filmovima, „školice“ video igricama, a pisanje pisama i dopisivanje sa vršnjacima tiho je ustupilo mjesto takvom vidu komuniciranja.

Funkcionalnost i zabava prestaju onda kada osoba većinu svojih privatnih dešavanja objavljuje javno. Pripravna je u slučaju da neko reaguje na objavu, a njeno raspoloženje zavisi od povratne poruke.

Njena misao je takva da već unaprijed smišlja kako će određena objava uticati da je ,,svijet“ vidi na određen zamišljen način. Takođe, zabava prestaje onda kada se odugovlači san uprkos umoru i iscrpljenosti, kao i zadovoljenje fizioloških potreba, izbjegavanje susreta sa dragim osobama.

Osoba koja nije zavisna ne osjeća nelagodu ako nekoliko dana za redom ne posjeti društvene mreže. Nema potrebu da provjeri tuđe profile svakog dana ili bar nekim ritualnim redosljedom. Takođe, ne odlaže društvene aktivnosti i obaveze radi vremena koje posvećuje društvenim mrežama. Opuštena je i nije zabrinuta ako nema internet. Ukoliko se osjećate suprotno znači da ste postali zavisni.

Nemoguće je djeci oduzeti savremenu tehnologiju, ali im kroz kvalitetno provedeno vrijeme, kroz dobru komunikaciju u porodici, kroz pažnju i brigu možemo vrijeme na društvenim mrežama ograničiti, pokazati im da izvan virtuelnog svijeta postoji stvarni život koji oni svojim angažovanjem mogu mjenjati i uljepšavati.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here