Ovogodišnji 34. Internacionalni Nišville Jazz Festival završen je jučer, 14.08.2017. godine.  U proteklim danima festivala posjetioci su dolazili iz različitih dijelova svijeta, a nastupalo je oko 700 izvođača koji su izveli 130 koncerata na 12 stejdževa.

Prvu noć festivala otvorili su Tango big band project (Arg/Srb), a nakon njih su nastupali Vasil Hadžimanov Band & Bisera Veletanlić, kao i mnogobrojni izvođači koji su nastupali tu noć.

Drugu noć festivala nastupio je fenomenalni Alpha Blondy koji je svojom sjajnom izvedbom digao publiku na noge.

U subotu, treća noć festivala nije održana zbog vremenskih nepogoda. Olujni udari vjetrova oštetili su obje bine na Earth/Sky stejdžu. Uprkos naporima organizatora nijedna od njih nije mogla tehnički da se osposobi za bezbjedno odvijanje koncerata.  Koncert Darka Rundeka pomjeren je za 18. august, a za isti će važiti već kupljene ulaznice. Mjesto održavanja koncerta ostaje nepromijenjeno, plato na Tvrđavi.

Zadnju noć festivala nastupali su izvođači koji su trebali nastupiti prethodne noći, kao i izvođači koji su bili predviđeni za posljednju noć.  Zvijezde posljednje večeri su bili Candy Dulffer, Tom Harrell i Rambo Amadeus, koji su publiku zagrijali za sada već tradicionalno zatvaranje zvaničnog programa.

Candy Dulfer  je prije svog nastupa na posljednjoj noći festivala dobila nagradu počasnog građanina Niša, koju je uručio gradonačelnik Niša. Kako stoji u Odluci – Inicijativu za dodjelu zvanja pokrenuo je Nišville jazz festival, preko Sekretarijata za kulturu i informisanje. Inicijativa je obrazložena činjenicom da je holandska saksofonistkinja od svog prvog nastupa na Nišvilu 2009. godine kontinuirano promovisala grad Niš i Nišville jazz festival; i to nastupima na nacionalnim medijima Holandije, kao i širom svijeta tokom svojih turneja i festivalskih nastupa na svim kontinentima.

U prilogu možete vidjeti dio atomosfere sa festivala.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here