Danas je u “Hotelu Zenica” u Zenici upriličena završna konferencija projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH”.

Nakon tri godine implementacije i više od dvadeset događaja, koji su organizovani u okviru projekta “Gorivo iz otpada”, velikog broja drugih aktivnosti, uključujući i urađenih pet dokumenata, koji podrazumijevaju analize i studije, danas je održana završna konferencija.

Nosioci ovog projekta bili su Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj, dok su partneri u projektu bili REZ Agencija  i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.

Na samom početku konferencije Adrijana Kurtišaj, moderatorica  događaja, iznijela je kratki rezime svega onoga što se radilo u protekle tri godine, a s ciljem stvaranja uvjeta za proizvodnju goriva iz otpada u Bosni i Hercegovini, kako bi se smnajila potrošnja fosilnih goriva, smanjile količine otpada na deponijama i doprinijelo zaštiti okoliša, te podizanju svijesti građana o prednostima korištenja alternativnih goriva u cementnoj industriji.

U uvodnom obraćanju prisutnima se obratio Christophe di Marco, vođa Programa Otvoreni regionalni fond za unapređenje općinskih usluga, u okviru Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, koji je prisutne upoznao sa Developpp programom, ali i značajem razvojnih partnerstava, te ulozi GIZ-a kao javnog partnera u tim projektima.

Prisutnima su se obratili i Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, kao i Sanela Popović, stručni saradnik u Sektoru za okolišu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Prisutne je pozdravio i Izvršni direktor Tvornice cementa Kakanj za proizvodnju i tehnička pitanja, Izudin Neimarlija, koji je istakao da je Tvornica cementa Kakanj već počela sa korištenjem nekih vrsta alternativnih goriva, a uskoro planira početi sa korištenjem i SRF-a (gorivo iz otpada) kao alternativvnog goriv u proizvodnji cementa, za šta su stvoreni skoro svi uslovi.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je panel diskusija na temu doprinosa projekta jačanju svijesti u javnosti o mogućnosti energetsog iskorištavanja komunalnog otpada i stvaranju uvjeta za korištenje komunalnog otpada kao alternativnog goriva u BiH, a u kojoj su učestvovali Almir Bajtarević, menadžer za kvalitet i zaštitu okoliša u Tvornici cementa Kakanj, Sanela Popović, stručni saradnik u Sektoru za okoliš Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj, Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet ALBA d.o.o. Zenca i Suad Čeliković, direktor Osnovne škole Mula Mustafa Bašeskija Kakanj.

Panelisti, ali i gosti na konferenciji su se složili da zamjenom fosilnih goriva istovremeno štedimo nepovratne prirodne resurse/fosilna goriva, smanjujemo količinu komunalnog i industrijskog otpada na deponijama, otvaramo mogućnost za kreiranje novih radnih mjesta, a istovremeno smanjujem emisije stakleničkih plinova u zrak.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here