U posljednjem izdanju emisije Zenica-Niš calling, razgovaramo o jeziku/jezicima zemalja bivše Jugoslavije. Ova tema povlači za sobom mnoga pitanja koja se tiču jezičke diskriminacije, zloupotrebe jezika i pisma, ”nasilnog” razdvajanja nerazdvojivog itd.

U bliskoj prošlosti zemalja biviše Jugoslavije jezik, kao sredstvo komunikacije, nije ostao pošteđen od zloupotrebe. Korišten je kao sredstvo podjele, čuvanja političkog položaja i ”nasilnog” razdvajanja koje možda i nije moguće sprovesti. Jezička podjela na teritoriji bivše Jugoslavije bila je česta tema debata i naučnih radova jezičkih stručnjaka na našim prostorima. Mišljenja po pitanju različitosti jezika su podijeljena. A šta mladi misle o jeziku/jezicima bivše Jugoslavije saznajte u posljednjem izdanju emisije Zenica-Niš calling. Kroz standardne rubrike koje čini ovu emisiju mladi iz Zenice i Niša, pokušat će odgovoriti na pitanje koristimo li isti jezik.

”Jezik je jedino što je ostalo. Zapravo, jedini razlog zašto uopće ne razgovaramo je jezik. Iste ljude, više-manje, lica, nađeš ih svuda. Ali ono što ih drži zajedno to je jezik. Jezik je i u arheologiji najjače oružje. Jer sve ostalo trune…..” Branimir Johnny Štulić (intervju 1999. ”Glas Srpske”)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here