Kukaju ljudi, žale se, kako u Zenici nemaš gdje izaći, otići na kakvu svirku ili ipak pogledati nešto zanimljivo. Govore kako je prije bilo bolje, kako si svaku drugu noć imao mogućnost uživo slušati muziku i plesati, a danas, u društvu gdje većina bulji u svoje telefone i polagano udiše dim nargile, danas se ne dešava ništa. Kažu kako je omladina danas letargična i kako ne znaju da se zabave, kao što su samo oni znali u svoje vrijeme. Ruke koje pišu ovaj tekst pripadaju čovjeku koji savršeno razumije o čemu to ljudi govore, šta je to što je truhlo u omladini današnje Zenice, budući da i sam on pripada njima. Zaista se sadržaj svakog izlaska ponavlja i naš grad mladom (pa ni starom!) čovjeku ne nudi mnogo, ali ipak nudi nešto. U proteklih nekoliko mjeseci, Zeničanin je mogao posjetiti brojne predstave, koncerte i izložbe u sklopu Zeničkog proljeća i to je, naravno, za svaku pohvalu, no da li je to dovoljno mladom čovjeku, punom elana i vrele krvi? Lijepo je otići na predstavu, izložbu ili solistički koncert Bože Vreće, diviti se ljudskom umijeću ali mlad čovjek želi akciju. On želi da pleše, pjeva, viče i skače a u Zenici nema gdje. Ili bar nije imao do sad.

Grad Zenica je, u suradnji sa RTV Zenica, Bosanskim narodnim pozorištem i Javnom ustanovom za upravljanje i održavanje sportskih objekata ove godine Zeničaninu odlučilo pokloniti Zenica Summer Fest. Dugo se već čekalo na nešto poput ovog, a dešavanja koja su planirana sigurno neće ostaviti nikoga ravnodušnim.

14.07. – stadion Papirna, koncert bh. repera Frenkie-a

Festival počinje u subotu, 14.07. na već odavno nefunkcionalnom stadionu Papirna. Tokom dana posjetioci će imati priliku učiti korake u hip-hop plesu, a u večernjim satima publiku će ovaj festival obradovati koncertom jednog od najpopularnijih repera na Balkanu, Frenkie-a. Za sedam dana, 21.07. u Gradskom parku Zenice, posjetioce čeka cjelovečernji koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenice sa akcentom na filmsku muziku. Već od idućeg dana intenzivno počinju dešavanja svakog dana kao što cjelovečernji koncert Bosnia Folka, plesno veče u organizaciji plesnog kluba Shadows i Stars, koncert Adisa Škalje sa specijalnim gostima poput Željka Bebeka, noć sevdaha i još mnogo toga. Naravno, u sklopu Zenica Summer Fest-a će se, 27.07.,  održati i već tradicionalna “NOĆ ROCK’N’ROLL-a VRANDUK”. Pored još nespomenutog mora događaja, dešava se i nešto dosad neviđeno na ulicama čeličnog grada. U strogom centru se održava predstava pod nazivom “Ostajte ovdje” u produkciji Studio Teatra iz Zenice i ovaj događaj će definitivno približiti scensku umjetnost građanima Zenice. Naravno, ovo nije sve što Zenicu čeka u sklopu ovog festivala, te detaljnije informacije možete potražiti na službenoj web stranici festivala. Nažalost, sve što je lijepo ima i svoj kraj, pa tako i ova manifestacija završava za godinu 2018. 03.08. koncertom legendarne grupe, koja svoje korijene vuče iz Zenice, Dubioze Kolektiv.

Završnica festivala – 03.08. – koncert Dubioze Kolektiv na Kamberovića polju

 

Ovaj festival će sigurno uzdrmati zeničku omladinu i promijeniti mišljenja mnogih ljudi. Zenica Summer Fest je zasigurno jedna od pozitivnijih priča i vrijedi ga posjetiti, što vam ovaj mladi čovjek iza tastature i preporučuje. Bili vi mladi ili stari, posjetite što više dešavanja i zajedno oživimo Zenicu!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here