Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Zenička Gospođa ministarka otvara Mostarsku lisku

0

Ovogodišnji 14. međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ održat će se od 22. do 29. aprila u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar. Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Gospođa ministarka“, u režiji Slađane Kilibarde, u subotu, 22. aprila u 20 sati otvara Takmičarski program ovogodišnje „Mostarske liske“ koja se realizira se pod motom „Smijehom do slobode“.

Riječ je o čuvenoj Nušićevoj komediji, koja smjelo govori o utjecaju politike na društvo, konstantnoj smjeni vlasti i pojedincima koji zloupotrebljavljavaju politički položaj za vlastite prizemne interese, kojima se prikazuje stvarno stanje društva.

U ovoj predstavi lik Živke – gospođe ministarke, inteligentne, snalažljive i primitivne žene, stoji u sjeni svoga muža ministra, no zapravo je ona ta koja upravlja svime u porodici i oko nje. Naslovna uloga u predstavi povjerena je glumici Faketi Salihbegović – Avdagić, koja je ovom predstavom obilježila dvadeset pet godina glumačkog angažmana u BNP Zenica i trideset pet godina posvećenosti umjetničkom radu i teatru.

Predstava zeničkog teatra nanovo oživljava djelo Branislava Nušića na relativno klasičan način, ipak se koristeći i modernim elementima.

U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i nekoliko stalnih saradnika. Kostimografija i scenografija je povjerena Sabini Trnki, dramaturgiju predstave potpisuje Hasan Džafić, dok je izbor muzike načinila rediteljica Slađana Kilibarda.

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply