Grupa zeničkih rudara, koji su prošle sedmice bili počeli sa štrajkom glađu i zaprijetili samozapaljivanjem u prostorijama Doma rudara, odlučili su da nastave sa svojim protestom ukoliko se do narednog ponedjeljka ne udovolji njihovim zahtjevima.

Oni ističu da nemaju povjerenja prema obećanjima iz resornog federalnog ministarstva i Elektroprivrede BiH da će uplatiti obećana sredstva i da će uspjeti ostvariti pravo na penzije, jer im još uvijek nisu uplaćenih svi doprinosi.

Predstavnik grupe rudara u štrajku Tehvid Smriko kazao je da obećanje koje su dobili nije ispunjeno i ukoliko se sve ne realizira do ponedjeljka, 22.januara, oni će ponovno početi sa svojim protestima.

Vlada Federacije BiH je još prošlog petka odobrila oko 2,6 miliona KM za uplatu doprinosa za 44 radnika Rudnika Zenica, a 1,2 miliona KM za ostalih 118 bivših rudara trebalo je da obezbijede Elektroprivreda i uprava Rudnika Zenica.

Prema najavama iz resornog ministarstva Vlade FBiH odobrena sredstva biti će raspoloživa do kraja ove sedmice, tako da se može očekivati da se napokon riješe problemi oko penzionisanja ove grupe rudara.

Izvor: zenit.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here