ABC Projekat se privodi kraju, u petak 27. jula u 12.00 sati održat će se završna svečanost. Djeca, učesnici projekta će imati priliku da predstave svoje kratke filmove koje su stvarali u toku prethodne četiri sedmice ali i da vide kratki dokumentarac o ovogodišnjem projektu.

 

Ove, kao i prethodnih godina četiri sedmice, od 2. do 27. jula, u JU Centar Kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Jelića br.1, održava se ABC Projekat.

Projekat ove godine slavi jubilarnih 20 godina postojanja u Bosni i Hercegovini. Davne 1998. godine Larisa Kasumagić-Kafedžić , jedna od osnivačica U.G.”Creativus”, docent doktor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odsjek za anglistiku, tadašnja studentica,  uspostavila je saradnju sa američkim koledžom Wiliam and Mary. Na početku se projekat zvao “People to People” a od 2009. godine od kada se preselio iz Zenice u Sarajevo to je današnji American and Bosnian Colaboration (ABC) Project.

Svake godine “Creativus”, Udruženje mladih za komunikaciju i kreativno učenje, Sarajevo, koordinira projekat ugostivši pet američkih studenata koji rade u parovima sa našim studentima, budućim profesorima engleskog jezika. Svaki radni dan četiri sedmice po tri sata dnevno djeca uzrasta od 9 do 13 godina imaju priliku da kvalitetno provode trenutke ljetnog raspusta. Teme koje se obrađuju na kreativno-engleskim radionicama prate savremene trendove u podučavanju interkulturalnosti, nenasilne komunikacije, razvoja svijesti o očuvanju okoliša, podsticanju razvoja tolerancije, kao i mirovnog odgoja. Posebnu notu radionica svake godine unese filmska komponenta. Sve četiri grupe djece, u kojima ima u prosjeku po 20 djece, ukupno 80, mogu se i na taj način predstaviti i naučiti nešto novo, kako o sebi tako i o drugom i drugačijem.

Već dvije godine u Sarajevu imamo divne partnere i domaćine, u čijim prostorijama se i realiziraju aktivnosti, a to je JU Centar kluture i mladih Općine Centar Sarajevo.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here