Centar ženskih prava iz Zenice, u svojstvu partnerske organizacije u okviru projekta “Orodnjavanje ustavnih promjena” organizirao je uličnu akciju promocije Inicijative Građanke za ustavne promjene i Platforme ženskih prioriteta za ustavne promjene.

Cilj ulične akcije je da se građani/ke Grada Zenice  upoznaju sa radom i postojanjem Inicijative “Građanke za ustavne promjene” i “Platforme ženskih prioriteta za ustavne promjene”.

Tokom ulične akcije, organizatori su skupljali potpise podržavatelja/podržavateljica, koji se zalažu za rodno – odgovoran Ustav Bosne i Hercegovine, uklanjanje diskriminacije po svim osnovama iz Ustava BiH i unapređenje zaštite ljudskih prava i slobode.

Kada smo pitali kako bi to izgledalo na nekom primjeru, kako bi dobili što tačnije informacije za Aktivce, Edina Sejmenović, volonterka Centra ženskih prava nam je kazala da je klasičan primjer da u Ustavu BiH pored državljanin stoji i državljanka. Dakle, cilj je da žene postanu prepoznatljive u Ustavu BiH, s obzirom na to da se ništa ne spominje u ženskom rodu.

Inicijativa “Građane za ustavne promjene” se zalaže za Ustav BiH, koji će osigurati veću zaštitu ljudskih prava i sloboda sa fokusom na rodnu perspektivu. Inicijativa je formirana 2013. godine od strane aktivista/kinja i organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine i zalažu se za senzibilizaciju i promjenu Ustava iz rodne perspektive, sa vizijom da se ostvari ravnopravno i zakonito učešće žena i muškaraca u javnom i privatnom životu u BiH.

Centar ženski prava dio je ove Inicijative od njenog osnivanja i kontinuirano podržava aktivnosti Inicijative.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here