Medica Zenica je u saradnji sa sportskom školom Winner ove godine povodom 16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja na poseban način skrenula pažnju na neophodnost sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama kampanjom pod nazivom „Čuj me i spriječi nasilje nad ženama i djevojčicama“.
Kampanja je održana na atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici gdje je nekoliko stotina građana i građanki bodrilo sa tribina a više od 250 djece, građana i građanki je učestvovalo u trci sa najboljim bh. atletičarom i svjetskim ambasadorom Amelom Tukom i Aminom Pivić.

Tom prilikom Amel Tuka je rekao: „Čuvajmo i poštujmo svoje majke, sestre, krenimo od sebe i svoje avlije i širimo ljubav, činimo dobre stvari i dobra djela i dajmo sebi obećanje da nećemo činiti nasilje a da ćemo sve poduzeti da spriječimo nasilje nad ženama i djevojčicama.“

Direktorica Medice Zenica Sabiha Husić je istakla da svaki građanin treba razmisliti na koji način da spriječi nasilje nad ženama i djevojčicama, da prizna da se ono čini i da je svaka treća žena izložena nekom obliku nasilja. Umjesto nasilja nad ženama i djevojčicama treba da stvorimo uslove da imamo snažne žene jer bez snažne žene nema ni snažne porodice a ni zajednice.

Čuj me i spriječi nasilje nad ženama i djevojčicama!

Tekst i foto: Medica Zenica

Prethodni članakUčenici Druge gimanzije pokazali humanost, sada je vaš red!
Naredni članakAMBASADOR: Dvije nagrade za Moondance festival!
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here