Duodrama „Derviš i smrt“  nastala u produkciji Studio Teatra iz Zenice, gostuje u Švicarskoj kada će 24.11.2018. godine ekipa predstave igrati po prvi put u Cirihu.

Jedno od najvećih djela naše književnosti, roman „Derviš i smrt“ po prvi put je adaptiran i dramatizovan u formi duodrame.  Dramatizaciju i režiju potpisuje Lilijana Ivanović, režiserka iz Srbije.

U predstavi igra  Daniel Kovačević, glumac iz Beograda, a široj javnosti je također poznat i po ulozi Vase Ladačkog u filmu “Kao rani mraz”. Uloga mladog Mula Jusufa povjerena je Nusmiru Muharemoviću, glumcu Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Duodrama „Derviš o smrt“svoju premijeru je imala prije četiri godine, i do sada je odigrana u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.  Ušla je i u zvanični program festivala Barski ljetopis  2016., u Baru, Crna Gora.

Organizator gostovanja u Švicarskoj je Kulturno udruženje Cirih.

Prethodni članakSeminar povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječjih prava
Naredni članakDjeca iz BiH upoznala robote u Augsburgu
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here