Emisiju “Elektro nota” slušajte petkom od 21:00 do 23:00 sata na radiYoaktivnim talasima. Ovo je emisija koja ima za cilj da podrži razvoj elektronske scene u BiH, te njene DJ -eve i producente. U petak, 18.01.2019. godine, slušamo set Zeničanina Davora Begičevića, poznatiji kao Davor B!

Davor Begičević u razgovoru za “Elektro notu” govori kako je sa Fedjom Knajdlom 2002. godine počeo sa svirkama, a da su nekoliko godina prije toga kupili opremu i skoro dvije godine proveli vježbajući. Napominje, da iako je prošlo nekih 16 godina otkako je na sceni, ali da on iskreno uživa u muzici i žurkama kao nikada u životu.

U ovom tekstu imate priliku pročitati i šta Davor misli o Lunar Festivalu, kao i o drugim festivalima u našoj državi, o zeničkoj ekipi Elevation. Zatim, šta ga vodi i inspiriše u ovom stilu muzike, koji su to njegovi savjeti za mlade DJ-eve – od kupovine opreme do “ostati čovjekom”…


Izdvojene crtice: Davor B do sada je nastupao u Zenici, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu i drugim gradovima u BiH i izvan BiH. Tačnije nastupao je na festivalima kao što su Exit festival, LOOP festival, Imperium festival, Lunar festival. Zabilježio je nastupe i u Silver&Smoke, Fabrique, Compressor Club…

Na pitanje šta ga vodi kroz ovaj svijet muzike i inspiriše, odgovara kako je to ritam, te kako je uvijek vrtio svoj neki stil i nije padao pod uticaje, a najvažnije od svega je da uživa u onome što radi.

“Pa takav utisak da sutra oni mogu reći da sam im puštao dobru muziku.” – odgovor Davora na pitanje kakav utisak želi ostaviti na svoju publiku.


Po Vašem mišljenju kakva je elektro scena u BiH?

  • Uh… Kako sam ja stvarno dugo vremena prisutan na sceni, mogu reći da sam bio svjedok i loših i u dobrih dana elektronske scene u BiH. Trenutno stanje u većini države po pitanju ove scene je po meni dobro. Tuzla, Sarajevo, Banja Luka, Bihać, Mostar svi se trude da to podignu na neki još veći nivo. Mi u Zenici opet kao da idemo ispočetka, nešto mi pokušavamo sa klupskim svirkama i zadnjih par žurki je bilo zaista posjećeno. Ova posljednja u subotu je bila najposjećenija i atmosfera je bila sjajna, isto tako Benjamin Bajramović (RAIN) sa svojom ekipom (Elevation) radi klupske žurke, tako da se može reći da i Zenica ima neki noćni život kad je u pitanju elektronska muzika. Primjećujem po gradovima da dolaze i nove generacije, kako publike tako i DJ- eva. Tako da nije loše.

Kako unaprijediti elektronsku scenu u našoj državi?

  • Iskreno “scena ko scena” je trenutno na viskom nivou. Imamo, Fresh Wave Festival u Banjaluci koji je vrhunski festival. Na Jahorini 84 fest, zatim Fobia u Tuzli radi vrhunske evente već skoro 20 godina, kao i Stereo Sektor koji radi super.
  • Postoji i nekolicina kvalitetnih klubova i DJ-va koji imaju svoju publiku. Posebno Trezor i Sliver u Sarajevu. Scena će rasti u to nema sumnje, a sad kako se kome taj rast sviđa to je diskutabilno. Mislim da je ideja Lunar Festivala i bila da se ta domaća scena podigne i to je išlo u dobrom pravcu, nažalost prošle godine se Lunar nije održao, ali iskreno se nadam da će organizatori opet da pokrenu tu priču sa festivalom sa domaćim DJ-ima i producentima.

Šta je po Vama najvažnije kod puštanja jednog seta?

  • Ja se lično nikad ne pripremam za set, eventualno skinem par novih traka u zavisnosti gdje idem da radim i zavisno od grada i kluba u kojem sam ili ako je neki festival u pitanju. Najvažnije mi je da cujem ljude kako vrište i uživaju.

Vaš savjet za one koji žele kročiti u svijet DJ – inga i jednog dana vrtiti svoje setove, šta trebaju imati na umu?

  • Prvo da kupe opremu, bilo kakvu. Sad to i ne košta puno novca kao prije i da nauče mixati uhom, a ne softwareom. I da maximalno uživaju, ali prije svega da ostanu ljudi.

Davor B pušta u petak, 18.01.2019. godine, od 21:00 do 23:00 sata na 88,5 fm ili putem ovog portala, klik na link. 🙂

U prethodnim emisijama slušali smo: Acid Avisa, Ra1n, Refa T, Techlalov.

Želite da i Vaš set zavrtimo na radiyoaktivnim talasima? Javite se na e-mail: [email protected]

Prethodni članakHADA: Strah me je samog sebe
Naredni članakOmanian at ZONA Zenica!
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here