Kome su namijenjeni i pod kojim kriterijima se dodjeljuju mali grantovi u okviru projekta Smanjenje faktora zdravstvenih rizika za stanovništvo BiH, RHRF (eng.Reducing Health Risk Factors), možete saznati na info sesijama koje će biti održane u Mostaru 25. 10. 2018. od 11:00 sati u sali za menadžment Zavoda za javno zdravstvo FBIH, Vukovarska 46, te u Zenici 26.10.2018. od 12 sati u prostorijama Saveza izviđača grada Zenica (1.kat), Maršala Tita 20.

Info sesije koje organizira agencija Primera, pružit će osnovne informacije o planiranim radionicama za pripremu kvalitetnih preventivno-promotivnih mini projekata/programa.

Cilj info sesije je da se potencijalni korisnici što kvalitetnije pripreme za nadolazeću edukaciju/radionicu kako bi spremno dočekali javni poziv za dodjelu grantova od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Nevladine organizacije i javne ustanove usmjerene ka promoviranju zdravlja, odnosno prevenciji nezaraznih bolesti u lokalnim zajednicama Mostar I Zenica, mogu predložiti svoje ideje promotivno-preventivnih programa/projekata koji se trebaju bazirati na modelu pristupa tzv. Zajednice koje brinu (eng.Communities That Care – CTC), koji je široko rasprostranjen I prihvaćen širom svijeta kao pristup zasnovan na činjenicama (eng.evidence-based prevention science).

Ovaj model pristupa (CTC) se treba adekvatno adaptirati u pogledu četiri faktora zdravstvenih rizika (konzumacija duhanskih proizvoda, konzumacija alkohola, nezdrava prehrana I fizička neaktivnost), kao I u pogledu svih grupa obuhvaćenih projektom (djeca, adolescenti, mlade osobe I odrasle osobe).

Od aplikanata se očekuje da svoje ideje i prijedloge kreiraju u skladu sa lokalnim Akcijskim planovima RHRF-a, koji su rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada ključnih aktera lokalne zajednice.

Javni poziv za dodjelu malih grantova uskoro će objaviti Federalno ministarstvo zdravstva.
Švicarska agencija za razvoj I suradnju (SDC) osigurava financiranje I u partnerstvu sa Svjetskom bankom putem Trust fonda pruža podršku Federalnom ministarstvu zdravstva na dizajniranju I implementaciji efikasnih promotivnih I preventivnih programa za smanjenje faktora rizika za odabrane masovne nezarazne kronične bolesti među populacijom.

Tekst/ saopštenje:

PRimera, agencija za PR i event management
Fotografija preuzeta sa www.seawolfliving.com
Prethodni članakNejla Telalović: Mlada make up umjetnica
Naredni članakIzložba: „Šetnja kroz snove” – Nataša Vukadin
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here