Manipulacija medija je suptilna, svakodnevna i neprimjetna. Kako kaže naš sagovornik, Kemal Alijagić, mediji se nalaze u svim sferama naših života, te su nešto neizbježno.

Mediji su danas glavni izvor informacija, kao i internet. Sigurno je nekoliko sati dnevno ispred vas neki elektronski uređaj i desetine novih informacija. Da li ste ikada pomislili da uloga medija nije, primarno, da nas informiše?

“Uloga medija dosta utiče negativno, ne samo na populaciju, nego i na opće raspoloženje, odnosno na reakciju ljudi na neku informaciju koju mediji možda nekad nepravilno iznose.” – prokomentarisao je Alijagić Kemal, dvadesetogodišnji student iz Zenice.

Na pitanje da li danas mediji više manipulišu nama nego što nas informišu, Kemal je odgovorio da smatra upravo to.

“Mislim da je danas jako tanka granica između informisanja, i da kažem, nekog blagog širenja propagande tog nekog medija. Također, mediji često izbjegavaju navođenje (istinitih) izvora, što samo olakšava njihovu manipulaciju.” – rekao je Kemal, tokom emisije Standby.

Često oko nas kruže neistinite informacije, odnosno nepouzdani izvori pomenutih informacija. Naš sagovornik je istakao da se može primjetiti da je starija populacija lakovjernija, jer mladi imaju pristup većem broju informacija i drugačijih izvora.

“Mislim da, ako ćemo već učestvovati u masovnom praćenju medija, onda je bitno da provjerimo svaki izvor i svaku činjenicu, pa tek onda da povjerujemo u nešto.” – izjavio je Kemal Alijagić, za Radio Active.

Ono što je među mlađima poznato kako clickbait, kojim se opisuju senzacionalistički naslovi, web portali svakodnevno koriste da bi privukli čitaoce, bez obzira na kvalitetu sadržaja. Sve je manje kvalitetnog i zanimljivog sadržaja, a sve više crne hronike i senzacionalističkog novinarstva. Kome vi vjerujete?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here