U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u toku su probe i produkcijske pripreme za predstavu mlade bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić pod nazivom „Ljudožderka“, a u režiji višestruko nagrađivane Lajle Kaikčije, rediteljice zeničkog BNP-a.

Prema riječima autorice Kalamujić: „’Ljudožderka’ je savremena angažovana drama koja na primjeru jedne porodice progovara o raspadu i kraju Jugoslavije. Vremenski tok obuhvata vrijeme pred, za vrijeme i poslije rata. Dok se sjećanje na umrlu majku stapa sa sjećanjem na nestalu državu, istovremeno se propituje pozicija glavne junakinje za slijed događaja. Ona je najbolje izražena kroz motiv ‘ljudožderstva’ koji u sebi nosi dvojako značenje. S jedne strane, ono je suočavanje s vlastitom krivicom, a istovremeno i pokušaj arhetipskog ponovnog sjedinjenja s onim što je zauvijek izgubljeno.“

Uloge u predstavi „Ljudožderka“ su povjerene Lani Delić, Saši Handžiću, Uraneli Agić-Burina, Nusmiru Muharemoviću, Sabini Kulenović i mladoj Dini Mušanović. Autorska ekipa ove predstave je već dobro poznata i provjerena svojim radom u zeničkom BNP-u. Tako dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović, a muziku Igor Kasapović. Za scenografiju i kostimografiju je i ovoga puta zadužena stalna saradnica Sabina Trnka, a za scenski pokret belgijski umjetnik Thomas Steyaert.

Premijerna izvedba predstave „Ljudožderka“ se očekuje 23. marta na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao festivalska premijera u okviru teatarskog dijela programa 24. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2019.

Prethodni članakZnaš li razvit pitu?
Naredni članakPrijavi se i ti na ovogodišnji HAMMERIT!
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here