Warsawska konvencija je osnovni međunarodni pravni akt koji reguliše civilni aviosaobraćaj. Ovaj dokument je usvojen 12. oktobra 1929. godine. Ovo je prvi ozbiljan dokument koji ima međunarodni značaj i koji reguliše odnose putnika i aviokompanija, prevoz ljudi, prtljaga ili robe.

Dokument reguliše obaveze aviokompanija prema putnicima u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta kao i nesreća. S obzirom na brojne promjene u avio saobraćaju i Warsawska  konvencija je morala preživjeti određene izmjene i dopune u cilju prilagođavanja modernijim vremenima. Warsawska konvencija postavila je čvrste temelje civilnom aviosaobraćaju i ona predstavlja osnovu današnje regulacije. Osnovni principi zaštite putnika primenjuju se i danas u modifikovanom obliku.

Chicago konvencija je potpisana 7. decembra 1944. godine od strane 52 države. Ovom konvencijom uvedene su prve promjene u osnovni dokument iz Warsawe. Potpisan je set međunarodnih zakona o saobraćaju i ustanovljeno je takozvanih “pet sloboda” u aviosaobraćaju. Najvažnije odluke koje su donijete na sastanku u Chicagu  imaju veze sa suverenitetom vazdušnog prostora, odnosno sa pravima i obavezama svih zemalja potpisnica.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine dan kada je potpisana Čikaška konvencija (7. decembar) proglasila Međunarodnim danom civilne avijacije.

Preuzeto sa: federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here