Izložbu „Nematerijalno kulturno nasljeđe Slovenije u svjetlu UNESCO-ve konvencije, priredio je Slovenski etnografski muzej, odnosno autorice Nena Židov i Anja Jerin. Izložba je u Muzeju grada Zenice upriličena u 17:00 sati u srijedu, 24.10.2018. godine. 

            Ovu putujuću izložbu, nakon međunarodne turneje, u Muzeju grada Zenice otvorili su njena ekselencija Zorica Bukinac, ambasadorka Republike Slovenije u BiH i Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenice.

             Izložba je posvećena nematerijalnom nasljeđu koje je zaštićeno UN-ovom Konvencijom iz 2003. godine, a koju je Republika Slovenija ratifikovala 2008. godine. Najprije je otvorena u Sloveniji, potom i u Moskvi, Prištini, Podgorici, Münchenu, Washingtonu, Teheranu.

Bogato slovensko nematerijalno kulturno naslijeđe predstavljeno je na 24 panela.

Primjeri poput Škofjeloške pasije i  Obilazaka kurenta su upisani na UNESCO-vu reprezentativnu listu kulturnog nasljeđa. Škofjeloška pasija, najstariji očuvani dramski tekst slovenskog jezika iz 1721., prema ocu Romualdu Marušiću, koncipiran je kao pokornička procesija te se izvodi u vrijeme Uskrsa.

Izložba, koja je ujedno i vid saradnje, između Muzeja Grada Zenice, Udruženja slovenaca Encijan i Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, značajna je zbog posvećenosti očuvanju kulturnog nasljeđa te ukazivanja na važnost i odgovornost institucija u pogledu očuvanja i razumijevanja prošlosti zbog stvaranja bolje budućnosti.

Prethodni članakMajčinstvo nije jedino zanimanje žena
Naredni članakJa sam sav svoj bol
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here