Women's Strike for Peace-And Equality, Women's Strike for Equality, Fifth Avenue, New York, New York, August 26, 1970. (Photo by Eugene Gordon/The New York Historical Society/Getty Images)

Biti žena nije lako. Jedna prosta rečenica koja nosi mnogo značenja sa sobom. Biti žena, u Bosni i Hercegovini u kojoj i dalje vlada patrijarhat, nije lako. Biti ONA znači biti na nižoj grani, znači biti manje plaćena, znači biti na manjoj poziciji, biti nezapažena. ONA je manje vrijedna od nekog ”junaka”, ”muškarčine”, ”sinčine”, jer, pobogu, ONA nije muškarac.

Ono što je poznato u patrijarhalnim porodicama, jeste da ON ima glavnu riječ. Jedina svrha NJE bila je ta biološka. ”Ti se čuvaj, ti treba da rađaš djecu”. Ovu rečenicu i dan danas možemo, nažalost, da čujemo. NE, nije joj jedina svrha da se ostvari kao majka i nije joj jedina svrha samo da rađa djecu.

Clara Zetkin se borila za ravnopravnost, za kraće radno vrijeme i za veće plaće, a ONA se samo jednom nada za 8. Mart, ne bi li joj ti kupio običan cvijet. Ono što ONA i dalje traži jeste zrno pažnje, zrno poštovanja. Ti to ne vidiš, jer si se zaslijepio svojim  muškim egom, jer ti je najbitnije da si dominantna ”muškarčina”.

Nakon što je ONA počela da radi na nekim pozicijama, na kojima su do tada bili muškarci, ONI je vide kao prijetnju, kao opasnost. Kako, pobogu, ONA, može da bude na toj poziciji?! Uprkos poziciji, za koju se sama izborila, NJU i dalje kod kuće čeka da spremi ručak, da presvuče dijete, da pospremi kuću i da njemu servira da jede. A to sve NJU čeka, samo zato što je ONA. NE, to nisu ŽENSKI poslovi, NE, ne mora ona sve sama da uradi kada dođe s posla. Nije to samo NJENA dužnost, već i tvoja ”muškarčino”.

ONA treba da se probudi, da se počne žešće boriti za svoja prava, jer drugačije neće ništa postići. Treba da se izdigneš iz stereotipa, koji danas vladaju i da pokažeš da ne moraš uvijek biti sređena i našminkana da bi bila saslušana. Neka tvoje riječi budu ispred tvog izgleda. Neka ti oružje za pravdu ne bude nakit i haljine, neka to budu riječi koje će odjekivati kada ih izgovoriš.

ONA ne traži da bude na višem nivou iznad tebe. Ono što ONA traži jeste JEDNAKOST, RAVNOPRAVNOST I POŠTOVANJE.

Piše: Berina Lušija

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here