Ulični fest UF! i ove godine nastavlja sa svojom misijom da aktivizam i umjetnost preseli na ulice našeg grada, a biće održan od 22. do 24.06.2018. godine.

Zajedničkim naporima produbljujemo kolektivnu svijest našeg grada te ga pretvaramo u sredinu pogodnu za razvoj i ispoljavanje kreativnosti svih nas koji obitavamo u njemu. Ulice pretvaramo u pozornicu a cijeli grad je publika festivala. Misija festivala UF! je da stvori stabilnu platformu za sve mlade i kreativne ljude, kroz koju će moći da izraze svoje misli, želje, ideje kao i performanse. Kroz četiri dana promovisanja ulične umjetnosti, festival treba da ostavi dublji trag kroz različite aktivnosti – uređenje zapuštenih lokacija grada – kvartova i parkova, oslikavanja murala, kao i mnogobrojnim edukativnim i kreativnim radionicama različitih sadržaja, poručili su organizatori.

Ova mjesta će se oživjeti šarenim bojama, muzikom, smijehom te generalno omladinskim duhom koji ovom gradu definitivno nedostaje.

Sadržaj festivala čine aktivističke, umjetničke i kreativne aktivnosti.

Aktivizam i renesansa – promocija svjetskih aktivističkih pokreta
⇾Hrana, ne oružje – svjetski pokret solidarnosti i reciklaže kojim se nastoji ukazati na trend bacanja hrane, sakuplja se hrana sa lokalne pijace, priprema i dijeli prolaznicima na ulici potpuno besplatno
⇾Buvljak bez novca – aktivnost u kojoj svi sudionici donose svoje lične stvari koje razmjenjuju sa drugima potpuno besplatno po principu “Donesi šta ti ne treba, uzmi šta ti treba”

Umjetnost i kreativnost
Oslikavanje murala – centralna aktivnost koja ima za cilj da uljepša/oboji sive zone u gradu. Ovogodišnji festival fokus stavlja na iscrtavanje murala.
Ulična umjetnost – radionice podrazumjevaju oslikavanje i ukrašavanje zapuštenih urbanih površina malim umjetničkim djelima sa djecom
Graffiti radionica – učesnici će kroz ovu radionicu imati priliku upoznati se sa osnovnim tehnikama izrade graffiti-ija te učestvovati u izradi zajedničkog graffit-a sa ostalim polaznicima
Stencil radionica – radionica izrade stencila koji su se pokazali ne samo kao umjetnička nego i aktivistička forma

Kultura, edukacija i DIY (Do It Yourself – Uradi Sam)
Kolektivna čitaona i razmjena knjiga – organizovanje razmjene knjiga na principu Blind Book Date, knjige se razmjenjuju upakovane u dekorativna DIY pakovanja, tako da čitalac može odabrati željeni naslov po kratkom opisu knjige
Ciklopopravljaona – mobilna stanica za popravljanje bicikala koja će svima biti na usluzi, kao i radionica samostalnog popravljanja osnovnih komponenti na biciklu
Soundsystem slušaona – muzička slušaona na otvorenom prezentacijom ručno rađenih zvučnih kutija, edukacija i slušanje muzike tzv. “niskih frekvencija”
Kino na otvorenom – gledanje filma u Gradskom parku
izložba i radionica škole fotografije

Aktivnosti su već uveliko počele ocrtavanjem Murala na bivšoj zgradi Umcora, a danas počinjemo sa oslikavanjem nekoliko lokacija u gradu.
Vikend nam donosi mnoštvo aktivnosti baziranih u gradskom parku,a izdvajamo Kino na otvorenom u suradnji sa UFOL-om koje će se održati u petak u večernjim satima, dok su subotu nas očekuju soundsystem slušaona, buvljak bez novca, HNO, ciklopopravljaona i još mnogo toga.

Artwork by Lejla Teletović

UF! je pionirski festival alternativne kulture koji se održava drugu godinu za redom u našem gradu. Nadamo se da će kao takav rasti godinama, ali da pritom nikada neće ostariti duhom – tada možemo reći UFFF!

Projekat je podržan od strane Schuler Helfen Leben BiH
Medijski prijatelj festivala – Prvi community radio u BiH – RadiYo “Active” Zenica – 88,5 FM

Prethodni članakPronađite srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića
Naredni članakDođe mi da odem
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here