Nakon dva treninga održana u Beogradu i Zenici u toku 2018. godine na kojim su savladali potrebne tehnike za prikupljanje usmenog predanja (mapiranje tačaka, osnova kartografije, određivanje sagovornika, pisanje pratećih tekstova, tehnička obrada izjava, prezentacija tačaka)  grupe mladih iz Zenice, Pančeva i Prilepa su u protekla tri mjeseca vrijedno radila na terenu.

Ekipa iz Prilepa obrađuje prikupljenje podatke 

U svim zajednicama su mladi aktivno prikupljali i obrađivali materijale, te će u konačnici svaki grad imati po 10 tačaka, odnosno usmenih predanja koji će biti namjenjeni mladim ljudima gostima u Prilepu, Zenici i Pančevu. Pored finalne tehničke obrade svake pojedinačne tačke u narednom periodu će se aktivno raditi na izradi jedinstvene web platforme zvučnih mapa Zapadnog koja je već osmišljena na posljednjem sastanku u Zenici.

Specifičnost ovog projekta je u tome što se obrađuju usmena predanja o lokacijama koje nisu nužno historijske znamenitosti, tako je u Zenici urađena priča o gradskom parku, lokalnoj kafani, Čeliku, papirnoj…

Sastanak članova Tačke komunikacije u Beogradu

Završetak projekta, odnosno prezentacija web platforme kao i promotivna turistička šetnja u svim gradovima će biti realizovana u martu naredne godine.

Podsjećamo, ovaj projekat je podržan od strane Western Balkans Fund-a, a implementiraju ga Tačka komunikacije iz Beograda, SEGA iz Prilepa i Naša djeca iz Zenice.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here